Новини

 

«Київські філологічні школи: історико-теоретичний спадок і сучасність» - конференція європейського рівня

12.10.2005
11 жовтня 2005 року на Міжнародній конференції «Київські філологічні школи: історико-теоретичний спадок і сучасність», що пройшла в стінах Інституту філології Київського університету, зібралася плеяда науковців широкого кола філологічних уподобань. Метою конференції було узагальнення історико-теоретичного спадку та перспектив розвитку різних наукових шкіл, що народжувалися і розвивалися як у стінах Київського університету, так і на теренах інших вищих навчальних закладів.

Душею такого грандіозного задуму стали найактивніші постаті Інституту філології – директор Григорій Семенюк, заступник директора Олена Снитко. Серед запрошених – і відомі вчені, і ті, хто тільки робить перші кроки у науці, лінгвісти та літератори, теоретики і практики філологічної ниви, аспіранти, вчителі, мистецтвознавці з різних куточків України та зарубіжжя.

Не маємо сумнівів, що засідання усіх секцій були цікавими і корисними як для доповідачів, так і для слухачів. Як безпосередні учасники хочемо відзначити секцію «лінгвістів-комп’ютерників», на якій було продемонстровано перш за все високий рівень наукової підготовки доповідачів – викладачів, аспірантів та студентів Інституту філології та Національного лінгвістичного університету. Конференція була спрямована на обмін досвідом та пошук «молодих талантів» - і ми мали нагоду не тільки почути це, а й побачити, адже практично усі доповіді мали «ілюстративний матеріал»: демонстрацію, презентацію, схеми, програми, бази даних тощо. Так, зокрема Наталія Дарчук (завідувач лабораторії комп’ютерної лінгвістики Інституту філології) виголосила ґрунтовну колективну доповідь про інформаційно-пошукову модель (тезаурус) з юридичної термінології, супроводжуючи розповідь демонстрацією комп’ютерної програми. Тематика більшості доповідей стосувалася двох основних проблем: проектування комп’ютерних тезаурусів pізних типів та формалізації граматики англійської мови. Так, було представлено кілька програм до проекту граматики англійської мови, а також презентацій про роботу у галузі комп’ютерної ідеографії в Київському університеті. Усі доповідачі зробили по максимуму для того, щоб їхні ідеї почули, зрозуміли та адекватно сприйняли.

Серед слухачів були відомі українські дослідники, фундатори комп’ютерної та прикладної лінгвістики в Україні В. Перебийніс та Л. Пшенична, співробітники, аспіранти, студенти. Засідання проходило в невимушеній атмосфері. Для такої кількості бажаючих послухати-побачити, доповісти та взяти участь в обговоренні проблем комп’ютерної лінгвістики, аудиторія була явно затісною. Тому протягом перерви, під час міні-фуршету, організованого «господарями», співробітниками лабораторії комп’ютерної лінгвістики, усі бажаючі мали змогу поділитися результатами своєї роботи у більш невимушеній атмосфері.

Сподіваємося, що подібний спосіб проведення конференцій, із різноманітними презентаціями, конкурсами, фуршетами стане хорошою традицією для нашої лабораторії, нашого інституту та й нашої такої близької до Європи країни.



Юлія Маковецька, Олена Сірук
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024