Новини

 

Медичні фізики обговорюють актуальні проблеми

23.10.2014
23 жовтня 2014 в КНУ імені Тараса Шевченка розпочала роботу дводенна IV міжнародна конференція „Медична фізика – сучасний стан, проблеми, шляхи розвитку. Новітні технології ”. Співорганізатором конференції є Всеукраїнське об’єднання медичних фізиків та інженерів.

У роботі конференції беруть участь фахівці провідних навчальних закладів, медичних, наукових та регулюючих установ, представники урядових структур України. З вітальним словом до учасників звернувся ректор КНУ академік Леонід Васильович Губерський. Він зокрема зазначив: « Конкурентоспроможність освітянських послуг на світовому ринку вимагає від нас впровадження новацій, усвідомленого досягнення міцної єдності науки, освіти та інноваційних технологій. Особливо зараз, коли ратифікована угода про асоціацію з ЄС, настав час переходу до кардинальних якісних змін, що повинні базуватись на посиленні дослідницької складової нашої діяльності.

Актуальність медичної фізики та її роль у суспільстві невпинно зростає і не викликає сумнівів. Саме тому фахівців з медичної фізики успішно готують
десятки відомих університетів в усьому світі.

Мені приємно повідомити, що саме Київський національний університет імені Тараса Шевченка є першим вищим навчальним закладом в країні, який отримав ліцензію МОН України на право підготовки «магістрів» з медичної фізики.

Спільно з НАМН України, Держатомрегулювання України ми визначили, що нашими пріоритетними напрямами, які повинні якісно переформувати відношення науковців та практиків до спеціальності „медичний фізик”, повинні бути:
- підготовка фахівців з медичної фізики з урахуванням міжнародного досвіду, особливо в частині організації клінічної практики та дистанційного навчання студентів;
- визначення завдань медичного фізика щодо забезпечення радіаційного захисту пацієнтів та персоналу;
- впровадження інноваційних технологій на ринку медичних послуг в Україні;
- вдосконалення нормативно-правової бази.


Значної уваги заслуговує питання підвищення кваліфікації фахівців, які виконують функції медичних фізиків, зокрема проводять діагностичні та терапевтичні процедури, що потребує наявність високої кваліфікації.


Ми вже маємо добру традицію, коли протягом останніх 12 років у навчально-науковому центрі радіаційної безпеки Київського національного університету імені Тараса Шевченка успішно здійснюється підвищення кваліфікації фахівців у сфері радіаційної безпеки, а директор центру Л. І. Асламова є одним з ініціаторів проведення вчетверте цієї міжнародної конференції саме в нашому Університеті.


Хочу зазначити, що наші зусилля не пропадають дарма. За ініціативи Л. І. Асламової та за підтримки Шведського регулюючого органу з радіаційної безпеки наш університет в цьому році безкоштовно отримує новітнє цифрове устаткування, що дає підстави для створення сучасної міжфакультетської навчально-наукової лабораторії, яка буде використовуватись для навчання бакалаврів, магістрів Інституту високих технологій, ННЦ «Інститут біології», фізичному факультеті, факультеті радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем.


З жовтня 2012 року в рамках нашого Меморандуму з НАМН України успішно організовано постійне підвищення кваліфікації медичних фахівців в „Інституті ядерної медицини та променевої діагностики”, які опановують курс з радіаційної безпеки в нашому університеті.


Впевнений, що після підписання Меморандуму з «Кібер клінікою Спіженка» магістри з медичної фізики Київського національного університету імені Тараса Шевченка будуть мати можливість проходження клінічної практики на новітньому обладнанні.

Основною метою нашого міжнародного семінару є ефективне поєднання і використання інтелектуального та творчого потенціалу для забезпечення сталого розвитку суспільства в освітянський, науковій, промисловій та інноваційній складових, сприяння в підготовці висококваліфікованих фахівців для української держави.

На відкритті виступили Президент Національної академії медичних наук України Андрій Михайлович Сердюк, заступник голови Державної інспекції ядерного регулювання України Ольга Анатоліївна Макаровська, головний спеціаліст відділу розвитку науки у ВНЗ Департаменту науково-технічного розвитку МОН України Олександр Вікторович Вороненко, головний лікар «Кібер клініки Спіженка» Олег Анатолійович Шароєвський.
24 жовтня конференція продовжить свою роботу на факультеті радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем.











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024