Новини

 

У Ботанічному саду відкрито меморіальну дошку

14.10.2014
11 жовтня у Ботанічному саду імені О. В. Фоміна було урочисто відкрито меморіальну дошку Е. Р. Траутфеттеру та Й. Г. Гохгуту – особам, які посідають визначне місце в історії Імператорського університету св. Володимира (нині КНУ імені Тараса Шевченка). Дошку розміщено на стіні адміністративної будівлі Ботанічного саду (вул.Симона Петлюри, 1).

Ботанік, педагог, член-кореспондент Петербурзької Академії наук, ректор університету Ернст Рудольф фон Траутфеттер був засновником (визначив місце розташування і розробив проект) і директором (упродовж 1839-1852 рр.) власного ботанічного саду, що став одним із провідних у Російській імперії.

Ентомолог, ботанік, таксидерміст, почесний член Лондонського ентомологічного товариства Йоганн Генріх фон Гохгут працював головним садівником цього ботсаду у 1839-1863 роках. Імператор Микола І за сумлінну й бездоганну працю нагородив фон Гохгута золотою медаллю “За старанну службу”.

В урочистостях взяли участь і виступили проректор університету П. Бех, Голова Ради німців України В. Лейсле, Голова Міжнародної громадської організації німців України «Відергебурт» В. Піньковський, керівник Центру німецької культури «Відерштраль» (Київ) Л. Коваленко-Шнайдер, директор Ботанічного саду О. Сенчило та директор Інституту досліджень діаспори І. Винниченко. Німецьку громаду України представляли також керівники регіональних громадських організацій та мистецький колектив з Кіровограду. Не оминули подію й столичні екскурсоводи, зокрема ті, які спеціалізуються на німецькій тематиці.

Меморіальну дошку виготовлено коштом правнучки Гохгута – Тетяни Гохгут, яка мешкає в Росії. На урочистостях була присутня і виступила з вітальним словом її двоюрідна сестра Людмила Спінова, яка разом зі своїми двома синами приїхала з м. Суми.

Приємним сюрпризом для учасників події стали екскурсії, що їх провели наукові працівники ботсаду.

Варто зауважити, що цим заходом розпочався День німецьких громадських організацій України, що є складовою Днів ФРН в Україні.










Текст і світлини: Ігор Винниченко,
доцент географічного факультету



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024