Новини

 

Виставка “Археологічні скарби Чорного моря” та “Палеолітична стоянка в селі Гінці” – результат франко-української співпраці

03.10.2005
Яскравою подією університетського життя стало відкриття 29 вересня 2005 року в музеї історії університету франко-української археологічної виставки “Археологічні скарби Чорного моря” та “Палеолітична стоянка в селі Гінці (Полтавська обл.)”. Ії першими почесними відвідувачами стали Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні пан Філіп де Сюремен, ректор Київського університету Віктор Скопенко, директор Інституту археології НАНУ Петро Толочко, декан історичного факультету університету Віктор Колесник та багато інших науковців.
“Ця неординарна, цікава виставка є чудовим прикладом того, як плідно можуть працювати разом українські і французькі археологи” - зазначив пан Посол. За його словами відкриття цієї експозиції стало можливим саме завдяки спільній програмі франко-українського науково-технічного співробітництва “Дніпро” разом з колегами лабораторії археометрії та археології в місті Ліоні (Франція). Результатом їхньої роботи стали підняті з дна Чорного моря амфори, полив’яний посуд, вироби із скла, металу, монети, знайдені на місці загибелі корабля ХІІІ ст. За писемними джерелами досліджувана археологічна пам’ятка є місцем загибелі італійської середньовічної галери із міста Пізи, яка згоріла під час бою в Судацькій бухті 14 серпня 1277 року.
Не менш цікавим є другий проект франко-української співпраці - “Палеолітична стоянка в селі Гінці (Полтавська обл.)”. Гінці – перша пам’ятка верхнього палеоліту, з якої у 1871 році розпочались археологічні дослідження в Східній Європі. З початку дев’яностих років минулого століття там проводяться розкопки під керівництвом археологів Л. Яковлевої та Ф.Джінджана. Гінці відкрили унікальну можливість загальної реконструкції складної структури мисливської стоянки та її функціонування у навколишньому середовищі. Завдяки сучасним дослідженням виявлено структуру поселення, зони господарської діяльності, смітники та територія обробки впольованих тварин.
Отже, якщо ви маєте бажання дізнатися про те, як жили мисливські поселення за часів палеоліту чи побачити, що перевозили купці середньовіччя, то у вас є така нагода. Виставка триватиме аж до 29 жовтня 2005 року.


Тетяна Воротняк, Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024