Новини

 

Всеукраїнська конференція України з питань інтелектуальної власності на юридичному

24.09.2014
19 вересня 2014 року в КНУ імені Тараса Шевченка відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених та студентів з проблем інтелектуальної власності, що була присвячена 180-річчю університету та Всеукраїнському святу Дню винахідника та раціоналізатора.




Голова організаційного комітету завідувач кафедрою інтелектуальної власності д.ю.н., професор О. П. Орлюк поінформувала присутніх про те, що на конференцію прибули студенти, аспіранти та молоді вчені з 14 вищих навчальних закладів та восьми організацій України. На конференцію надіслали 45 доповідей 78 молодих науковців. Всього були присутні 122 учасники.








Відкрив конференцію проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т.Шевченка Бугров В.А., який привітав учасників заходу, побажав їм плідної роботи та натхнення в майбутній науковій роботі. Він також розповів про досягнення Університету, його місце в системі вищої освіти України та міжнародні рейтинги, з якими виш підійшов до свого 180-річчя.

Молодих науковців від імені Державної служби інтелектуальної власності України привітала І. О. Шатова - заступник начальника управління, начальник відділу Промислової власності, О. В. Чернобай - Президент асоціації адвокатів України та П. А. Боровик - патентний повірений України.

Перед молодими науковцями виступив з доповіддю Ю. М. Капіца - директор Центру інтелектуальної власності та передачі технологій НАН України. Він охарактеризував сучасні підходи України до гармонізації національного законодавства у сфері інтелектуальної власності до законодавства Європейського союзу. На проблемах управління інтелектуальною власністю на сучасному етапі розвитку країни зупинився П. М. Цибульов . - професор Інституту інтелектуальної власності НУ «Одеська юридична академія» в м. Києві. Він навів приклади подібної успішної роботи в європейських країнах та США. Актуальним питанням комерціалізації інтелектуальної власності присвятив свою доповідь О. Б. Бутнік-Сіверський завідувач економіко-правовим відділом НДІ інтелектуальної власності НАПрН України. Він обґрунтував місце та роль інтелектуального капіталу в умовах глобалізації економічних процесів. В доповіді Г. О. Андрощука завідувача лабораторії правового забезпечення розвитку науки і технології НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, радника комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України були висвітлені питання про місце та значення комерційної таємниці і захисту від недобросовісної конкуренції.

На засіданні секції студенти обмінялися своїми науковими досягненнями, висловили пропозиції щодо удосконалення вітчизняного законодавства.

Під час роботи наукової секції обговорювалася низка питань з охорони, захисту об’єктів інтелектуальної власності, їх використання в різних сферах людської життєдіяльності, нормативно-правового регулювання оподаткування операцій з об’єктами інтелектуальної власності в Україні, використання інтелектуальної власності в інноваційному розвитку нашої держави та в умовах глобалізації.

Особливу зацікавленість у присутніх викликали доповіді на тему: гармонізації національного законодавства України в сфері інтелектуальної власності із міжнародними нормами; розробки практичних напрямків підвищення ефективності використання об’єктів інтелектуальної власності на підприємствах України, а також стосовно суб’єктного складу правовідносин щодо розміщення реклами в мережі Інтернет.

Доповіді супроводжувались жвавими дискусіями та обговореннями.

Після конференції учасники відвідали музей історії Університету, де екскурсію провів директор музею доктор історичних наук, професор Патриляк І. К.

На завершення молоді вчені разом з волонтерами Університету взяли участь у екскурсії історичними місцями Києва.



















Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024