Новини

 

"Експеримент в опитуванні" – навчальний українсько-німецький семінар на факультеті соціології

23.09.2014
Наш університет має давні партнерські зв'язки із університетами Німеччини, зокрема із університетом м. Констанц. Кожен рік аспіранти, викладачі та співробітники різних факультетів університету проходять стажування у Констанці. В цьому році факультет соціології нашого університету та факультет соціології та історії університету м. Констанц провели в Києві на факультеті соціології навчальний семінар для аспірантів, викладачів та студентів магістерських програм. Семінар проходив з 15 по 19 вересня 2014 р. на факультеті соціології і був присвячений використанню методів планування експерименту у соціологічних опитуваннях. Кожен день з дев’ятої ранку до п’ятої вечора англійською мовою заняття проводили декан факультету історії та соціології університету м. Констанц професор Т.Хінц та професор К.Ауспург з університету Гете у Франкфурті на Майні. Ще на початку літа ті аспіранти та викладачі, хто зареєструвався для роботи у навчальному семінарі «Експеримент в опитуванні», отримали електронний пакет текстів, з якими вони мали ознайомитися до початку занять. Завдяки цьому значна частина ранкових сесій вже проходила у формі дискусій та відповідей на питання слухачів. Після обіду вже практичні заняття тривали в комп'ютерному класі факультету.




Інтенсивний тиждень роботи включав ознайомлення з різними формами планування та проведення експерименту в соціологічних опитуваннях. Колеги з Німеччини представили власні методологічні напрацювання. Практична цінність семінару полягала в тому, що слухачі дізналися не тільки про теоретичні засади факторіального планування експерименту в соціологічних опитуваннях, але й побачили покроковий аналіз етапів його реалізації. Курс складався з теоретичної та практичної частин і став потужним дидактичним стимулом для ознайомлення всіх учасників не тільки із новими статистичними методами аналізу емпіричних соціологічних даних, але й із стилем викладання англійською мовою іноземних професорів.

Під час роботи семінару в його учасників була нагода не тільки розібратися із тонкощами застосування експериментального дизайну в опитуванні, але й запропонувати власний проект для його практичної реалізації. Більшість учасників семінару створила цікаві презентації за тематичними напрямками власних наукових досліджень та отримали від німецьких професорів рекомендації для розвитку кожного з проектів. Лектори відзначили високий рівень мотивації учасників та актуальність обраних тем: від осмислення вимірів національної ідентичності та ролі ідеологічних чинників у дружніх стосунках до процесів соціального виключення, оцінок справедливості соціальної політики, тощо. В останній день семінару учасники отримали сертифікати про його успішне завершення. Декан факультету А.Горбачик, який взяв безпосередню участь у роботі семінару як слухач та навіть презентував власний проект з вивчення національної ідентичності, провів переговори з німецькими колегами стосовно подальшого розвитку такого роду співпраці.

Безумовно, такі заходи сприяють інтеграції соціологів факультету в світову наукову спільноту, що є вкрай важливим для становлення нашого університету як дослідницького закладу міжнародного рівня.

Алла Марченко,
к.с.н., доцент,
факультет соціології


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024