Новини

 

Пізнай Україну з «Тандемом»!

05.06.2014
Тандем – це, як відомо, велосипед для двох. Один кермує, інший допомагає крутити педалі. Ідилічна картина двох молодих людей, які, поєднуючи зусилля, рухаються в єдиному напрямку.

Саме за таким принципом функціонує проект «Тандем», що вже вдруге проводиться університетами-партнерами Києва та Регенсбурга. Перший студентський обмін за цим проектом відбувся в 2012 році. Керівники проекту – професор славістики Вальтер Кошмаль та доцент-історик О.Ф. Іванов. Проект дає унікальну можливість познайомитися з країною перебування, адже кожен студент сам обирає тему, яку буде досліджувати зі своїм партнером по «тандему». Це покладає велику відповідальність на кожного з учасників, адже протягом тижня вони повинні докладно дослідити обрану тему: поспілкуватися з експертами, відвідати відповідні заклади, провести опитування. Для цього потрібні добрі знання мови та неабияка підготовка, що перетворює учасників на справжніх партнерів ще до початку реалізації проекту.

«Тандем» поєднує студентів різних спеціальностей (філологів, істориків, політологів, соціологів та ін.), тому і сфери інтересів можуть бути досить різними: культура, суспільство, мистецтво, традиції, політика, екологія. Можна перевірити і розвінчати деякі поширені стереотипи, побачити на власні очі те, про що говорять у ЗМІ, знайти справжні причини цих явищ. Саме це було, напевне, найважливішим у першому турі «Тандему», що відбувся 21-28 травня 2014 року у Києві. Тоді студенти з Німеччини мали змогу по-новому подивитися на Україну, побачити і зрозуміти її справжню. «В Німеччині ми щодня лише говоримо про Україну, але бути тут і бачити все на власні очі – це набагато більше», – розповіла одна з учасниць.

Насправді учасникам з Регенсбургу знадобилася мужність, щоб прибути до Києва, незважаючи на всі тривожні повідомлення з України. Приїзд німецької групи навіть було відкладено через події у Києві, адже за планом він мав відбутися у лютому. В останній момент уже в травні двоє учасниць відмовилися від участі, й довелося терміново шукати їм заміну.

Проте всі учасники залишилися дуже задоволеними. Були успішно досліджені безпосередньо на місці такі теми як ставлення українців до ЄС, співвідношення української та російської мов у спілкуванні, мистецькі заклади Києва, музична сцена, зображення жінки в українській іконі, український традиційний одяг, ставлення киян до тварин. А ми із нетерпінням чекаємо на чудові статті про Україну та на візит у відповідь до Німеччини влітку цього року.




Віра Бушанська,студентка 3-го курсу філософського факультету

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024