Новини

 

В університеті м. Констанц обговорили актуальні події в Україні

14.05.2014
Наш університет пов’язують з університетом м. Констанц тривалі партнерські взаємини. Під час події на Майдані у Києві в лютому 2014 р. керівництво університету надіслало КНУ імені Тараса Шевченка листа підтримки. Чимало викладачів німецького університету, а також студентів, серед яких є й українці, з тривогою та сподіваннями слідкують за подіями в нашій країні.

Нині інтерес до подій в Україні ще більше посилився. Свідченням цього стала проведена 8 травня в університеті м. Констанц подіумна дискусія «Україна – місце кризи» («Krisenherd Ukraine»). У центрі її уваги був розвиток подій в Україні від початку акцій протесту на Майдані у Києві до анексії Криму та сьогоднішнього збройного протистояння на Сході України. Ініціатором заходу виступила професор-історик Б’янка П’єтров-Енкер, яка і модерувала хід дискусії. До участі у ній було запрошено експертів з історії та сьогодення Східної Європи, й України зокрема, кожен з яких висвітлював певну сферу актуальних проблем внутрішньо-української та міжнародної політики. Це були історик та політолог Вільфрід Їльге (аналізував, зокрема, співвідношення політичних сил в Україні), доктор Бено Енкер (розглядав ситуацію з точки зору міжнародних відносин та планів Росії щодо України), професор Райнер Лінднер (аналізував економічні аспекти кризи).

Українська сторона та наш університет були представлені в дискусії старшим науковим співробітником Центру українознавства філософського факультету канд. істор. наук Катериною Кобченко, яка висвітлила події в Україні з точки зору учасниці та свідка протестних акцій, поділившись міркуваннями про причини і хід подій на Євромайдані у Києві, а також про різні політичні орієнтації мешканців України, які є результатом передовсім ментального та цивілізаційного вибору, а не етнічних чи мовних розбіжностей.

Дискусія викликала жвавий інтерес публіки, так що велика аудиторія, у якій вона відбувалася, була заповнена вщент. Зацікавлення виявили не лише викладачі та студенти університету, але й сторонні відвідувачі. Атмосфера, що склалася під час дискусії, свідчила про підтримку усіма її учасниками та переважною більшістю гостей боротьби за оновлення та європейський шлях розвитку нашої країни. Учасники дискусії висловлювали також власні міркування щодо шляхів мирного та ефективного врегулювання кризи. Щоправда, не обійшлося й без гострих запитань та гарячих думок, адже в університеті Констанца навчаються студенти з багатьох країн з різними політичними поглядами. Тому серед питань, що ставилися, з вуст однієї із студенток із пострадянського простору прозвучали поширювані російськими ЗМІ закиди про «кровожерних бандерівців», на які учасники дискусії дали зважені й аргументовані відповіді.

Загалом сам факт дискусії та її результати підкреслили наявність інтересу до українських питань у німецькому інтелектуальному середовищі, а також важливість того, що голос українських інтелектуалів та позиція України є почутими у країнах Європи.



Учасники дискусії зліва направо: Проф. д-р Райнер Лінднер, Вільфрід Їльге, проф. д-р Б’янка П’єтров-Еннкер, д-р Катерина Кобченко, д-р Бено Еннкер



Публіка – професори, студенти та гості


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024