Новини

 

КНУ - учасник «Арктичного діалогу-2014»

27.03.2014
З 17 по 20 березня 2014 року в норвезькому місті Буде відбулася міжнародна конференція «Арктичний діалог 2014: Арктика в глобальній перспективі». За підтримки державної влади Королівства Норвегії цей науковий захід відбувся вже у восьмий раз поспіль. Цього року у роботі форуму взяли участь 276 учасників з Великобританії, Ісландії, Канади, Китаю, Кореї, Норвегії, Німеччини, Польщі, Росії, США, України, Чехії, Швеції та інших держав, серед яких представники державної влади та світового бізнесу, дипломати, економічні експерти, професори та науковці відомих університетів, аспіранти та студенти з багатьох університетів, які проходять навчання та стажування в Університеті Нурланда.

Мета конференції — багатовекторний фаховий діалог, присвячений економічному розвитку Арктичного регіону, що передбачає раціональне використання його унікальних природних ресурсів, захисту навколишнього середовища в умовах глобальної зміни клімату, дослідження різноманітних ризиків.

Учасниками від КНУ імені Тараса Шевченка були проректор, завідувач кафедри фінансів професор І. О. Лютий, завідувач кафедри міжнародних фінансів ІМВ професор О. І. Рогач, начальник управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій, керівник українсько-норвезького освітнього проекту професор В. А. Заславський.

З вітальним словом конференцію «Арктичний діалог 2014» відкрив його багаторічний організатор — директор Вищої школи бізнесу в Північних регіонах Університету Нурланда професор Фруде Меллемвік, який відзначив багаторічний інтерес світової громадськості до заходу та його вагомі здобутки. З вітаннями виступили також ректор Університету Нурланда професор Пол Педерсен та декан Вищої школи бізнесу Бйорн Ольсен. Вони, як представники норвезького університету, що вкотре гостинно відкрив свої двері для учасників заходу, наголосили на важливості проведення міжнародного «живого» діалогу, що сприяє розвитку міжнародного співробітництва і започаткуванню нових науково-дослідницьких та бізнес- проектів, вирішенню, у тому числі і багатьох міждисципланірних проблем.

Серед поважних гостей-учасників «Артичного діалогу 2014» були Президент Ісландії Олафур Раґнар Ґрімссон, Посол Німеччини в Норвегії Аксель Берг, Посол Європейського Союзу в Норвегії Хелен Кемпбел, Посол Канади в Норвегії Девід Спроул, Посол України в Норвегії Юрій Оніщенко та інші. Від імені Міністерства закордонних справ Норвегії гостей та учасників форуму привітав державний секретар Бйорд Г. Педерсен.

У рамках секцій конференції були розглянуті презентації і заслухані виступи з таких актуальних проблем як: народонаселення в Арктиці, позиції Євросоюзу при дослідженні Арктики в умовах змін клімату, ризики та швидкі зміни в Арктиці, стратегічні задачі при проведенні змін та різних операцій в Арктиці. Запам’яталися виступи, презентації та діалог магістрів, які моделювали міні Арктичний діалог.

У рамках участі в «Арктичному діалозі 2014» проректор І. О. Лютий та професор В. А. Заславський провели робочу зустріч з ректором Університету Нурланда професором Полом Педерсеном. Обговорювалися питання розвитку двостороннього співробітництва, можливість навчання студентів нашого університету на магістерських програмах в Норвегії.

З професором Анатолієм Бурмистровим — головою відділу управління та обліку Вищої школи бізнесу Університету Нурланда — обговорювалися перспективи співробітництва в міжнародних програмах HORIZON 2020 та Erasmus+, проведення виробничої практики норвезьких студентів на підприємствах України, організації щорічної літньої школи для студентів з України, навчання в аспірантурі, підготовки спільних науково-технічних проектів та інше.

Від ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіка Л. В. Губерського ректору дружнього норвезького університету професору Полу Педерсену було передано запрошено відвідати з робочим візитом наш університет.

Організатори «Арктичного діалогу 2014» створили гарні умови учасникам для проведення дебатів та обговорень заявлених тем конференції, запропонували культурну програму, що передбачала знайомство з національними пам’ятками та музичною культурою Норвегії, неймовірними місцевими краєвидами і стравами національної кухні і особливостями їх приготування в умовах Арктики. Делегація університету відвідала студентський гуртожиток, де проживають студенти з України, які навчаються за магістерською програмою.
Під час закриття міжнародної конференції організатори та модератори заходу висловили думку усіх учасників про те, що у майбутньому році міжнародна конференція «Арктичний діалог: Арктика в глобальній перспективі» знову об’єднає делегатів з різних континентів для продовження діалогу в гостинному місті Буде, що знаходиться далеко за полярним колом для вирішення нових актуальних континенту.
















Управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024