Новини

 

В університеті експонується «Шевченкіана» Івана Марчука

12.03.2014



З нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка і 180-річного ювілею Київського національного університету імені Тараса Шевченка в Мистецькій галереї актової зали Головного корпусу Університету експонується колекція картин малярського циклу "Шевченкіана" знаного в усьому світі українського художника Івана Марчука.
Іван Степанович Марчук — Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член Міжнародної Академії Сучасного Мистецтва «Золота гільдія» в Римі. Увійшов до списку ста геніїв сучасності, визначених рейтинговим опитуванням у ВеликійБританії (Greators Synectics, 2007). Він вважається «генієм, який вплинув на трансформацію суспільної свідомості» (всесвітній портал Earth Univers, 2007).

Цикл "Шевченкіана" складається із 42 картин розміром 60х50 см, написаних темперою на картоні. Майстер використав техніку гризайлю – наближену до монохромності, переважно майже однотонну гамму найтонших варіацій кольору, побудовану на віртуозному відчуттійого оптико-хроматичних можливостей. Лише окремі твори циклу є багатобарвними, але їхній колорит дуже стриманий та шляхетно-вишуканий.
Картини не лише ілюструють поетичні рядки Тараса Григоровича, а й виражають світобачення самого Марчука, насамперед його історіософію – тобто бачення українськоїі сторії.

1994 року видавництво художньої літератури "Дніпро" надрукувало Шевченкового "Кобзаря" з ілюстраціями Марчукового циклу "Шевченкіана".

Крім картин серії "Шевченкіана" в ювілейній експозиції також представлені твори з циклу "Мальовнича Україна", серед них і найновіша робота майстра, що до цього часу ще ніде не експонувалася — "І розбудив місяць ніч зимову".

Організатор експозиції — Центр фольклору та етнографії Інституту філології. Виставка триватиме з 9 до 31 березня 2014 року.

Експозиція розміщена в Мистецькій галереї актової зали Головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська, 60).

Інститут філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024