Новини

 

Вчена рада Інституту журналістики приєдналась до руху «Стоп цезурі!»

03.03.2014
Вчена рада Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка приєднується до Громадського руху «Стоп цензурі!» у вимогах відповідальності ЗМІ. Про це йдеться у листі Ученої ради Інституту до руху «Стоп цензурі».

Зокрема Учена рада підтримала заяву «Стоп цензурі», у якій активісти руху вимагають відповідальності ЗМІ за цензуру, замовчування, розпалювання ворожнечі, дезінформації та маніпуляції протягом трьох місяців протесту в Україні.

Члени Ученої ради зауважують, що подання журналістами дезінформації про Майдан негативно позначається на журналістській освіті.

«Така поведінка багатьох ЗМІ, і не тільки під час нинішніх революційних подій, руйнує систему журналістської освіти, оскільки масмедійна галузь зробила незатребуваними знання, які дають університети, про профстандарти, етичну поведінку журналіста, підзвітність журналістики народові», - йдеться у листі Ученої ради.

Також у своєму листі Учена рада Інституту журналістики закликає всі ЗМІ об'єднатися у відстоюванні своїх прав та професіоналізму, а громадські організації просить допомогти контролювати діяльність українських медіа і чинити опір непрофесіоналізмові та безвідповідальності.

Далі «Телекритика» подає текст листа Ученої ради Інституту журналістики повністю.

«Учена рада Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка приєднується до Громадського руху «Стоп цензурі!» у вимогах відповідальності ЗМІ за цензуру, брехню й розпалювання ворожнечі. Така поведінка багатьох ЗМІ, і не тільки під час нинішніх революційних подій, руйнує систему журналістської освіти, оскільки масмедійна галузь зробила незатребуваними знання, які дають університети, про профстандарти, етичну поведінку журналіста, підзвітність журналістики народові. Фактично університети постали перед проблемою забезпечення студентів базами практик, оскільки направляти молодих фахівців у заздалегідь відомі колективи журналістів, де порушуються професійні стандарти, безвідповідально з боку педагогів.

Окрім того, своєю безвідповідальною з професійної точки зору діяльністю ЗМІ залишають мешканців Сходу та Півдня України в «інформаційному анклаві» з потужним упливом російської пропаганди замість того, щоб правдивою інформацією позбавляти наших співвітчизників старої ідеологічної облуди.

Учена рада Інституту журналістики закликає всі ЗМІ об'єднатися у відстоюванні своїх прав та професіоналізму, виробити прозорі правила гри у масмедійному просторі України. Звертаємося до представників громадського сектору в нашій державі контролювати діяльність українських мас-медіа і чинити опір непрофесіоналізмові та безвідповідальності. Закликаємо інші факультети та кафедри журналістики приєднуватися до цього звернення.

Вчена рада Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка»


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024