Новини

 

Студенти-арабісти ІФ відзначили Всесвітній день арабської мови

19.12.2013
18 грудня у світі відзначають Всесвітній день арабської мови. Цьогоріч в Єгипетському центрі арабської мови та культури з нагоди свята Тарик Сархан, завідувач відділу Ісламського культурного центру в м. Києві прочитав лекцію студентам на тему: «Історія арабської мови та мистецтво арабської каліграфії».

Шановний гість розповів про етимологію слів «араб», «арабський»: вважається, що епонімом арабської мови є ім’я Яарубабін Кахтана, онука Ноя. Арабську називають мовою літери «дад». Завдяки Корану вона збереглася і не змінилася так, як еволюціонують інші мови світу. Поезія, притчі та афоризми як основні складові арабської культури настільки змістовно глибинні, що, наприклад, віршами можна було колись оголосити про початок війни або встановити мир.

Пан Сархан підкреслив, що арабська мова акумулює в собі найкращі риси: всеосяжність, святість, глибинний сенс, незмінність, красу каліграфії, лаконічність, мелодійність, точність. З особливою увагою араби ставляться до каліграфії, адже вірять, що внутрішня краса має відображатися ззовні. З давніх-давен вважалося, що той, хто володіє майстерністю каліграфії, має бути в почестях. Любов до краси письма спостерігається у арабів скрізь – в картинах, в орнаменті, в оздобленні храмів, в архітектурі, одязі тощо.

Арабська мова має близько 100 видів почерків, проте основними є лише 6. Всі вони різні і залежать від способу писання, товщини ручки, призначення, прикрас, відстані між літерами тощо.

Лекція супроводжувалася яскравою мультимедійною презентацією. Студенти дізналися багато цікавого про культуру арабів, а також мали змогу скуштувати арабські солодощі, якими люб’язно пригощав пан Тарик з нагоди Всесвітнього дня арабської мови.

Зазначимо, що Всесвітній день арабської мови відзначається з 2010 р., коли Виконавча рада ЮНЕСКО затвердила дату святкування такого дня з тим, щоб привернути увагу до важливої ролі арабської мови в історії людської цивілізації та культури. 18 грудня було обрано не випадково – саме у цей день рівно 40 років тому, у 1973 році, Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення зробити арабську однією з офіційних мов ООН. За статистикою, 422 млн. людей розмовляють цією мовою, причому для понад 240 мільйонів арабська є рідною. Крім того арабську мову в релігійних цілях використовують понад 1,5 мільярди мусульман усього світу. Вона є офіційною в усіх країнах арабського світу, входить до числа офіційних мов низки інших держав.






Олена Хоміцька, директор Єгипетського центру арабської мови та культури,

Олександра Касьянова, прес-центр Інституту філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024