Новини

 

Круглий стіл "Україна-Іран: культурне, економічне та політичне співробітництво"

07.11.2003

21 жовтня відбувся третій круглий стіл "Україна-Іран: культурне, економічне та політичне співробітництво", організований Інститутом міжнародних відносин спільно з Посольством Ісламської Республіки Іран.

Для участі в цьому науковому заході прибула делегація іранських дипломатів і дослідників, очолювана заступником міністра закордонних справ з питань освіти і наукових досліджень Ісламської Республіки Іран паном Алірезою Моайєрі. Такий високий рівень представництва дозволив не лише організувати плідний обмін думками між українськими та іранськими фахівцями з актуальних питань двостороннього співробітництва, але й серйозно обговорити перспективи поглиблення зв’язків у науковій та освітній сферах.

В ході роботи круглого столу доповідачі торкалися питань розвитку системи вивчення перської мови в Україні, еволюції двосторонніх відносин у торгівельній та транспортній галузях, поглиблення партнерства щодо зміцнення регіональної та міжнародної безпеки. Важливо відзначити, що серед доповідачів з української сторони, окрім досвідчених і добре знаних спеціалістів-міжнародників, в роботі круглого столу активну участь брали аспіранти та студенти, чиї виступи позначалися істотним новаторством у підходах до актуальних питань історії і сучасності відносин між Україною та Іраном. Це ще раз засвідчило зростання інтересу до вивчення іранської та загалом близькосхідної проблематики в середовищі молодих українських дослідників , що повністю відповідає визначеному Президентом України курсу на активізацію дипломатичної та економічної діяльності в цьому важливому регіоні світу.

Гості з Ірану особливо відзначили високий рівень володіння перською мовою як студентів-міжнародників, так і вихованців Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка і, в свою чергу, пообіцяли сприяти ширшому вивченню української мови іранською молоддю.

Також істотний інтерес серед майбутніх українських дипломатів викликала лекція з проблем безпеки в регіоні Перської затоки, яку люб’язно погодився прочитати професор Інституту політичних та міжнародних досліджень Ісламської Республіки Іран пан Бахрам Ахмадіян. Розповідь іранського професора про еволюцію регіональної системи міжнародних відносин мала важливе значення для підвищення фахового рівня студентів-міжнародників.

В цілому, третій круглий стіл з широкого кола питань українсько-іранських відносин зробив вагомий внесок у покращання взаєморозуміння між науковими спільнотами двох країн, чим, безумовно, укріпив фундамент партнерства і співробітництва між Україною та Іраном. Безперечний успіх цього заходу зміцнив обидві сторони у рішучості наступного року провести в Тегерані вже четверту зустріч українських та іранських дослідників.


Олег Волошин

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024