Новини

 

Делегація ІМВ взяла участь у Міжнародній науковій конференції в Польщі

20.11.2013
Делегація Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка взяла участь у Міжнародній науковій конференції «Польсько-українські відносини (1991-2013). Спроба підсумку». Конференція, на яку приїхали дослідники з Києва, Львова, Івано-Франківська та Хмельницького, проходила 14-15 листопада в Університеті Марії Кюрі-Склодовської у м. Люблін (Польща).

Зустріч науковців двох країн відбулася під патронатом Надзвичайного й Повноважного Посла України в Республіці Польща Маркіяна Мальського та Надзвичайного й Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генрика Литвина.

Стан та перспективи україно-польських відносин у вітальній доповіді оцінив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський. Він нагадав, що історія співпраці між нашими країнами розпочалася 2 грудня 1991 р. Тоді Республіка Польща першою у світі офіційно визнала державну незалежність України, а вже 4 січня 1992 р. між двома державами були встановлені дипломатичні відносини. 18 травня 1992 р. підписано міждержавний українсько-польський Договір про добросусідство, дружні відносини і співробітництво.

Слід відзначити динамічний, поступальний характер розвитку українсько-польського співробітництва, що обумовлюється збігом національних інтересів країн-сусідів у багатьох сферах, їх глибинними історичними та культурними зв’язками, наголосив дипломат.

Співголова Українсько-польського форуму партнерства, представник групи Європейської народної партії, заступник голови Комітету з міжнародної торгівлі та член Комітету у закордонних справах Європарламенту Павел Залевський зауважив, що був час, коли всі в Європі махнули рукою на Україну. Однак президент Броніслав Коморовський став єдиним лідером впливової держави-члена ЄС, який не лише намагався бути «сполучною ланкою» між ЄС і українською владою. Він також результативно мотивував президента Віктора Януковича до такої політики, що сприяла б відкритості ЄС для України. Переконаний, що той етап, на якому ми нині перебуваємо, є великим шансом для України, аби ця Угода була підписана. А вона має свою вагу не лише тому, що переносить європейські стандарти в Україну, що має імплементувати 60% законодавства ЄС. Це велика цивілізаційна зміна для вашої країни. Якщо українська влада, а передусім - народ України, захочуть впровадження цих норм, то за десять років ваша країна матиме абсолютно інший вигляд. Це також був би перший крок на шляху входження України до структур Євросоюзу. Таким був шлях до ЄС усіх країн Центрально-Східної Європи, з Польщею включно, вважає європарламентарій. Треба пам’ятати: чим краще буде виконано це домашнє завдання (впровадження європейських стандартів) на самому початку, тим легше буде потім аргументувати на користь членства в Європейському Союзі.

У пленарному засіданні конференції взяв участь професор ІМВ Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця. Його доповідь «Політико-безпекові аспекти українсько-польського співробітництва» викликала палку дискусію серед учасників конференції.

Наукова доповідь доцента Ігоря Голубія «Стан торговельно-економічного співробітництва між Україною та Польщею» була виголошена у рамках сесії «Польсько-українські економічні відносини».

Доцент кафедри міжнародних медіакомунікацій і комунікативних технологій (ММКТ) Сергій Даниленко виголосив промову на засіданні секції «Польсько-українські відносини в контексті європейської інтеграції» на тему «Політико-правовий вимір інформаційного суспільства в Україні: здобутки та проблеми на шляху до ЄС».

Доценти Галина Піскорська та Олена Шевченко зробили презентацію, тема якої була доволі оригінальною і викликала цікаву дискусію - «М’який вплив» політичного іміджу України у міжнародних відносин (на прикладі Польщі)».

У рамках сесійного засідання «Польсько-українські відносини в ЗМІ» виступив доцент кафедри ММКТ Анатолій Яковець з доповіддю на тему «Роль ЗМК у трансформації транзитивних суспільств».

Під час роботи конференції делегація ІМВ на чолі із заступником директора з міжнародних зв’язків, кандидатом економічних наук, доцентом Ігорем Голубієм провели низку робочих зустрічей, зокрема з деканом факультету політології проф. Янушем Гжегожем, завідувачем департаменту медіадосліджень факультету політології проф. Івоною Хофман, директором Центру Східної Європи проф. Валентином Балюком щодо розширення співпраці між ІМВ та Університетом Марії Кюрі-Склодовської. Йшлося про підготовку програм з подвійних дипломів, обмін студентами, залучення польських та українських викладачів до читання спільних курсів, проведення наукових заходів.






На фото: делегація ІМВ із Надзвичайним і Повноважним Послом України у Республіці Польща Маркіяном Мальським (у центрі)

Прес-центр ІМВ



Прес-центр


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024