Новини

 

Міська конференція «Феномен Тараса Шевченка: погляд крізь віки»

19.11.2013
Наступного року Україна й українці в усьому світі відзначатимуть 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. 19 листопада у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася міська конференція присвячена сучасному осмисленню феномена Тараса Шевченка. На конференцію завітали представники навчальних закладів, що носять ім’я Шевченка, представники шкіл та гімназій з поглибленим вивченням української мови та літератури, а також лідери студентського й учнівського самоврядування.

Учасників і гостей заходу привітав проректор із науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Анатолійович Бугров. Він зазначив, що Університет і вся Україна готуються до Шевченкового року та побажав кожному по-новому відкривати для себе Шевченка.

Конференція розпочалася демонстрацією фрагменту з документального біографічного фільму «Заповіт». У фільмі фігуру «Мефістофеля», свого роду дороговказ для Тараса з перших років його життя, втілює на екрані великий Богдан Ступка. Павло Мовчан, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка поділився спогадами, як разом із Борисом Олійником, Іваном Дзюбою та Станіславом Клименком брав участь у створенні 11 серій «Заповіту». Наразі, через багато років, готується до випуску остання, 12 серія. Павло Михайлович побажав усім знайти свого власного Шевченка і розширити свої знання про Кобзаря далеко за межі відомостей, що «куцо подаються, забрані під палітурки».

Почесними гостями заходу були Д. В. Стус, директор Національного музею Тараса Шевченка, а також В. Ю. Челомбітько, перший заступник директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту міста Києва. З доповідями про Тараса Шевченка виступили представники спеціалізованих шкіл та гімназій м. Києва. Професор Оксана Миколаївна Сліпушко оголосила План заходів КНУ з підготовки та відзначення ювілею Кобзаря.













Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024