Новини

 

Презентація першого українського видання вибраних творів лауреата Нобелівської премії Й. Сефериса

19.11.2013
12 листопада цього року у стінах Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків відбулась урочиста презентація збірки вибраних творів видатного грецького поета, нобелівського лауреата Йоргоса Сефериса в українських перекладах. Робота над перекладом поезій Й. Сефериса відбувалася в межах семінару з художнього перекладу, ініційованого завідувачем кафедри елліністики КНУ імені Тараса Шевченка доцентом Андрієм Савенком. Ідею видати «Вибране» грецького поета підтримало посольство Греції в Україні, за посередництва якого кафедра елліністики отримала грант на реалізацію видавничого проекту. Видання було здійснене на базі легендарного українського журналу іноземної літератури «Всесвіт».

У презентації взяли участь Надзвичайний та повноважний посол Грецької Республіки в Україні пан Василіс Пападопулос, аташе посольства Грецької Республіки в Україні з питань культури пан Агапіос Калогноміс, професори та студенти Київського національного університету, члени Спілки письменників України, представники грецьких підприємств, що працюють на території України, члени грецьких товариств України.

На презентації книги виступили відомі перекладачі Олександр Пономарів, Світлана Йовенко, Вадим Скуратівський. Гості мали змогу поспілкуватися з членом Спілки письменників України, перекладачем з новогрецької Анатолієм Чердаклі та засновницею кафедри елліністики, членом-кореспондентом НАН України професором Ніною Клименко. Під час події студенти та магістранти кафедри елліністики декламували для гостей поезії Й. Сефериса грецькою та українською мовами. Учні середньої школи № 94 «Еллада» із поглибленим вивченням новогрецької мови виконали покладений на музику вірш Й. Сефериса «Заперечення». Учасники події мали також унікальну нагоду послухати поезії Й.Сефериса у виконанні самого автора в супроводі відеоряду, що представляв життєвий шлях поета.








Кафедра елліністики,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024