Новини

 

У КНУ відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція "Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу"

07.11.2013
7 листопада у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція "Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу".

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Київського національного університету академік Леонід Губерський. Він розповів про успіхи Університету на шляху до болонських стандартів, відзначив широку міжнародну співпрацю, запровадження подвійного дипломування та поглибленого вивчення іноземних мов. Однією з головних цілей роботи Університету є визнання української освіти у світі, — наголосив Леонід Васильович.

Пан Ендрю Разбаш, Радник посла Європейського Союзу, Голова відділу співробітництва Представництва ЄС в Україні висловив надію, що Україна незабаром підпише угоду про асоціацію та зробить історичний крок до побудови по-справжньому європейського суспільства. Причому Угода — це не кінець роботи, а лише її початок. На українську освіту чекає подальша модернізація. З 2005 року вітчизняна освіта робить важливі кроки у відповідності до Болонської угоди. Зростає якість української освіти, приймаються довгострокові стратегії розвитку, успішно впроваджуються європейські програми TEMPUS, Erasmus Mundus. За 10-15 років українська освіта може стати повністю конкурентоспроможною на світовому рівні, — відзначив пан Ендрю Разбаш.

Виступив також директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Коровайченко. Він зауважив, що висока якість освіти — це передумова успішного розвитку економіки країни. Модернізація в сфері освіти повинна включати в себе розвиток міжнародних освітніх програм, розширення прав університетів, підвищення ефективності взаємодії органів влади, ВНЗ і роботодавців.

Василь Кремень, президент Національної академії педагогічних наук України підкреслив, що українська освіта рухається до європеїзації щоб гідно відповідати на виклики часу. Вітчизняна система освіти повинна формувати «європейського фахівця», знання якого відповідають рамці кваліфікації, який вільно володіє перш за все англійською мовою та був вихований у людиноцентричному, навіть «студентоцентричному», сучасному вищому навчальному закладі.

На пленарних засіданнях було обговорено проблеми лідерства у вищій освіті, вищої освіти і науки, вищої освіти та ринку праці. Участь у Конференції взяли європейські експерти, члени Національної команди експертів з реформування вищої освіти, представники провідних вищих навчальних закладів країн Європейського Союзу (WestminsterUniversity, Wien University of Applied Sciences), України, а також представники провідних бізнес-компаній (Microsoft, DTEK).

Участь європейських експертів було здійснено за підтримки Національного Темпус-офісу в Україні, Мережі університетів столиць Європи (Network of Universities from the Capitals of Europe, UNICA), Британської Ради в Україні, Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності (КСВ)».









Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024