Новини

 

Вітаємо Інститут біології з 80-річчям!

01.11.2013



1 листопада 2013 року викладачі, студенти та співробітники ННЦ «Інститут біології» відсвяткували визначну дату — 80-річчя з дня заснування біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Є привід також говорити і про 180-річчя від започаткування біологічної підготовки в нашому університеті. З 13 кафедр новоствореного Університету св. Володимира 2 були біологічні: кафедри ботаніки та зоології.

Свято зібрало в актовій залі Червоного корпусу багато гостей усіх вікових категорій — колишніх і чинних викладачів, студентів, співробітників, друзів Інституту біології. Ректор Університету академік Леонід Васильович Губерський, який у цей час перебував у відрядженні, у відеозверненні привітав гостей та організаторів свята, подякував за високий професіоналізм викладачів, наполегливість і талант студентів. Інститут біології, наголосив Леонід Васильович, є знаною в Україні й світі навчальною та науковою установою. Біологів також привітав перший проректор КНУ академік Олег Каленикович Закусило. Він розповів про часи, коли сам навчався в Університеті та входив до дружного колективу студентів-природничників. Фізики, хіміки, математики та біологи — невід’ємна частина інтелектуальної еліти нації, — зазначив Олег Каленикович.

Присутніх привітала директор ННЦ «Інститут біології» професор Людмила Іванівна Остапченко, яка вже 11 років очолює навчальний заклад. Вона подякувала всім, хто прийшов на свято та побажала друзям і знайомим, учителям та учням, яких зібрав разом цей знаменний день гарно провести разом час. Академік Микола Миколайович Мусієнко, колишній декан тоді ще біологічного факультету (1983-87 рр.) розповів про розвиток біології в нашому університеті від початку його заснування. У 1834 році тут вже працювали кафедри ботаніки та зоології (на філософському факультеті), на медичному факультеті в 1842 році було відкрито кафедру фізіології людини, у 1868 році – кафедру гістології й ембріології. Знамениті науковці-біологи прославляли університет і до революції, і в радянський період.

Нині ННЦ «Інститут біології» — це провідний навчальний заклад України з підготовки фахівців-біологів. Гості свята мали змогу переглянути фільм про Інститут біології, в якому кожна з 12 кафедр навчального закладу презентувала свою освітню та наукову роботу. До складу Інституту біології входять Ботанічний сад імені академіка О. В. Фоміна, Канівський природний заповідник, зоологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Науково-дослідний інститут фізіології імені академіка П. Богача. В Інституті біології створено 19 науково-дослідних лабораторій, налагоджено широкі міжнародні зв'язки з закордонними освітніми та науковими установами багатьох країн світу.

Вітаємо Інститут біології та запрошуємо Вас відвідати його новий сайт: http://biology.univ.kiev.ua











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024