Новини

 

«Права людини в сфері охорони здоров’я України: проблеми доктрини і практики» обговорили на юридичному

25.09.2013
24 вересня 2013 року на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка пройшов круглий стіл «Права людини в сфері охорони здоров’я України: проблеми доктрини і практики», присвячений дослідженню актуальних питань у сфері медичного права.
Круглий стіл на подібну тему проводився на юридичному факультеті вперше, але йому вдалося об’єднати в одних стінах велику кількість науковців, дослідницькі пошуки яких пов'язані з медичним правом. До нашого університету завітали такі правники, як Ірина Ярославівна Сенюта, Оксана Юріївна Кашинцева, Семен Григорович Стеценко, Віталій Михайлович Пашков, Руслан Олексійович Стефанчук, Алла Анатоліївна Герц, Іван Сергійович Демченко та багато інших.

З самого ранку в аудиторії 205 відбувалося жваве обговорення і точилися дискусії з приводу окремих правореалізаційних аспектів прав людини на охорону здоров'я, механізму здійснення прав людини в даній сфері, проблем дотримання прав людини у сфері репродуктивної медицини тощо. Обговорення настільки захопило учасників круглого столу, що колективним рішенням усі перерви, передбачені в програмі заходу, були відмінені.

Серед представлених доповідей були роботи, що стосувалися правового статусу медичних установ в Україні, органів судової гілки влади, зокрема повноважень господарських судів та Конституційного суду України.

Цікавість і жваве обговорення викликала доповідь Руслана Олексійовича Стефанчука «До питання про необхідність посилення правового захисту прав та законних інтересів медичних працівників», адже у більшості робіт увага акцентувалася саме на захисті прав пацієнтів.
Віталій Михайлович Пашков присвятив свою доповідь проблемам забезпечення публічних інтересів при застосуванні угоди TRIPS на фармацевтичному ринку, він зосередив увагу на практичних питаннях правореалізації в даній сфері та піддав критиці ряд «свіжих» відомчих актів.

Вузькоспеціалізовані наукові заходи завжди викликали інтерес не лише у представників відповідних галузей знань, але й у студентів. Цього вівторка в 205 аудиторії неможливо було знайти вільного місця, адже на круглий стіл завітали науковці зі споріднених напрямів, студенти спеціалізацій цивілістичного спрямування. Серед студентів були також члени Наукового товариства студентів та аспірантів юридичного факультету, які разом з тим допомагали в організації заходу (Марина Вельган, Антон Кулинич, Роман Макарчук та Анастасія Чаленко). Дехто навіть поділився своїми враженнями. Марина Вельган зауважила: «Медичне право – це те, що потрібно знати кожному. Але, на превеликий жаль, дана сфера не є такою популярною для вивчення серед студентів. Саме тому проведення круглих столів – це чудова можливість дізнатися більше, послухати цікаві доповіді та розширити власний кругозір. Сподіваюся, що це був перший, але далеко не останній круглий стіл, проведений кафедрою цивільного права в цьому році».

Важливість такого роду заходів, напевно, не заперечуватиме ніхто, адже саме вони являють собою своєрідний плацдарм для професійного зростання фахівця-юриста певної спеціалізації.

Насамкінець учасники круглого столу були нагороджені сертифікатами та цінними подарунками. Не зайвим буде підсумувати, що рівень наукової дискусії у медичному праві значно зріс, а правники зробили новий крок на шляху його подальшого розвитку.



Голова Наукового товариства
юридичного факультету Роман Макарчук,
Прес-центр КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024