Новини

 

«Зробити Тараса Шевченка доступним для світового загалу»

26.09.2013
26 вересня в Національному музеї Тараса Шевченка відбулося урочисте відкриття IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та презентація науково-освітнього порталу «Тарас Григорович Шевченко».
Цьогорічний Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка проводиться в рамках святкування 200-річчя від дня народження Кобзаря, тому його відкриття, а також презентація порталу «Тарас Григорович Шевченко», стали одним із важливих заходів у програмі урочистостей державного рівня. Серед почесних гостей заходу були присутні:директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Олег Вікторович Єресько, Президент Малої академії наук Станіслав Олексійович Довгий, Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, Дмитро Васильович Стус, а також учасники Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка – учні середньої загальноосвітньої школи № 182 м. Києва, студенти Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Гуманітарного інституту Національного авіаційного університету.
Програма заходу передбачала короткі виступи гостей свята, символічне вручення «Кобзаря» юному учаснику мовно-літературного конкурсу одним із членів президії, танцювально-вокальний номер народного художнього колективу вокальної студії «Елегія», а також презентаціюнауково-освітнього порталу «Тарас Шевченко».
Олег Єресько виголосив вітальне звернення Міністра освіти і науки Дмитра Табачника до учасників мовно-літературного конкурсу.
Про нинішню орієнтацію музеїв на роботу з молоддю говорив генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка – Василь Стус. «Ми разом із Міністерством освіти і науки України та Малою академією наук свідомо працюємо над тим, щоб наблизити постать Кобзаря до людей, особливо – молоді. Тому наша головна мета при відкритті науково-освітнього порталу - зробити Тараса Шевченка доступним для світового загалу».
«Нема української хати, в якій не було б портрета Тараса Шевченка, рушників з вишитим його образом, «Кобзаря». У всьому світі бережуть про нього пам’ять. Однак час бере своє й стирає чіткі грані всякого життя. Саме тому організатори порталу «Тарас Григорович Шевченко» поставили собі за мету об’єднати на одному ресурсі все, що нині відоме про великого письменника, художника й громадського діяча», - зазначив Станіслав Довгий, презентуючи новітню розробку Національної академії наук України у співпраці з усіма закладами, що так чи інакше дотичні до вивчення Кобзаря. Науково-освітній портал, за словами Станіслава Олексійовича, дасть можливість українській і світовій спільнотам не лише ознайомитися з усіма аспектами життя і творчості Тараса Шевченка за допомогою численних оригіналів рукописів, документів, картин, фотографій, мапи міст, де побував Кобзар, віртуальних музеїв, представлених на ресурсі, а й поповнювати портал новими матеріалами та дослідженнями.
Свято завершилося на високій ноті пісні «Україно», яку виконав переможець ІІІ конкурсу, випускник Інституту філології Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Тесленко.
Анна Мукан,
Фото Валерія Попова, прес-центр Інституту філології






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024