Новини

 

Курс лекцій про Тараса Шевченка

09.09.2013
Київський національний університет імені Тараса Шевченка ще з минулого навчального року почав активно готуватися до відзначення 200-річчя з дня народження письменника, філософа й художника, чиє ім’я з гордістю носить уже не одне десятиріччя. Указом ректора акад. Л.В. Губерського було створено Оргкомітет і Робочу групу на чолі з проректором С.А. Вижвою з відзначення ювілею, які розробили план святкових заходів. «Першою ластівкою» стала Міжнародна наукова конференція «Святої правди голос новий…» наприкінці 2012 року, яку організували Інститут філології разом із Національним музеєм Тараса Шевченка.
З початком нинішнього навчального року Інститут філології почав виконання ще одного важливого пункту програми заходів – піврічного читання факультативу «Феномен Тараса Шевченка в культурному та гуманітарному просторі України і світу» для всіх підрозділів Університету. Програма курсу розроблена Кафедрою історії української літератури та шевченкознавства й буде читатися її викладачами. Факультатив розрахований для всіх студентів – з 1 курсу бакалаврату до другого курсу магістратури. Студенти гуманітарних і природничих спеціальностей прослухають по 5 лекцій (10 годин): «Творча біографія Шевченка як приклад реалізації геніальної особистості», «Особливості націософської концепції Шевченка», «Аксіологічні засади творчості Шевченка», «Екзистенційно-етичні мотиви у творчості Шевченка», «Світова велич Шевченка: феномен поет у контексті світової культури». Першими прослухають факультатив студенти юридичного факультету.
«Лекції мають загальноосвітнє спрямування, оскільки кафедра шевченкознавства вважає, що кожен студент Київського університету (як і взагалі громадянин України) має знати, хто такий Тарас Шевченко, й розуміти його значення для нашої історії», - зазначає завідувач кафедри історії української літератури та шевченкознавства проф. Оксана Сліпушко.

Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024