Новини

 

«Бути студентом Київського університету – дуже відповідальна місія»

03.09.2013
2 вересня двері Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відчинилися для понад 600 першокурсників, спраглих до нових знань, досвіду й знайомств. Відтепер у їхніх паспортах буде столична прописка, а домівкою, Меккою і основним місцем роботи – Жовтий корпус за адресою бульвар Т.Шевченка, 14. Першою ініціацією та благословенням на нелегкий, однак цікавий шлях навчання стало свято з нагоди вручення студентських квитків першокурсникам. Урочистості відбулися в Актовій залі головного корпусу Київського університету.
Привітати першокурсників-філологів і їхніх батьків у Червоний корпус прийшло чимало відомих гостей: випускники колишнього філологічного факультету (нині Інституту) письменник, лауреат Шевченківської премії Юрій Мушкетик, Президент Міжнародного благодійного фонду імені Ярослава Мудрого Валентина Стрілько, поет, драматург, сценарист, заслужений діяч мистецтв України Юрій Рибчинський, директор Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України Володимир Яценківський, поет і видавець, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»Іван Малкович, Надзвичайний і Повноважний Посол Болгарії в Україні пан КрасімірНеделчевМінчев, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні пан СакатаТаічі, а також завідувачі кафедр Інституту.
Першим вітальне слово виголосив директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк. «Сьогодні філологія разом із економікою та підприємництвом стала провідною сферою і найзатребуванішою галуззю для молодих людей», - зазначив Григорій Фокович, спираючись на статистику подання заяв по Університету. Директор наголосив, що з612 першокурсників 250 – відмінники, золоті або срібні медалісти. «Ваша дорога до випуску осяяна і освячена іменами двох геніїв – Володимира Великого і Тараса Шевченка. Будьте гідними цих світочів!», - закликав студентів Григорій Семенюк і передав слово проректору з науково-педагогічної роботи проф. Петру Беху. Петро Олексійович привітав студентів від імені ректора КНУ імені Тараса Шевченка акад. Леоніда Губерського й побажав їм наснаги, успіхів і здоров’я.
Про основну місію студентів Київського університету – здобути кваліфіковані знання і стати фахівцем своєї справи – нагадав присутнім випускник філологічного факультету Юрій Мушкетик. Письменник побажав першачкам стати носіями високого морального закону – правдивими і щирими.
«Пам’ятайте: бути студентом Київського університету – дуже відповідальна місія», - звернулася до аудиторії Валентина Стрілько. Філологиня закликала студентів глибоко шанувати свою філологічну AlmaMater і працювати так, щоб не осоромити її горде звання.
«Спочатку було Слово. І Слово було у Бога.І Слово було Бог», - почав свій виступ ще один випускник Київського університету,пісняр, драматург, сценаристЮрій Рибчинський. - «Я радий, що все своє життя, як відтепер і ви, займався божественною наукою – вивчав українське Слово, а через нього – інші світові мови».Перлину серед пісень Юрія Євгеновича – «Ой летіли дикі гуси» - виконала випускниця кафедри фольклористики Наталія Пластун.
Поет Іван Малкович, порівнюючи заклад, який він закінчував у 1985 році й нинішній Жовтий корпус, назвав останній - «лайнером, на якому студенти можуть пролетіти байдужими пасажирами або щось зробити». Директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» закликав студентів стати «дзвіничками» й «фортечками» українського слова, аби охороняти й модернізувати його водночас.
Свої привітання і напутні слова висловили першокурсникам також завідувачі кафедр Інституту філології. Музичний подарунок довжиною в концерт для студентів і їхніх батьків підготував народний ансамбль народної музики Інституту філології «Роксоланія».
За тим першокурсників запросили в аудиторії Жовтого корпусу для вручення студентських квитків.
Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології










Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024