Новини

 

Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики: всі українські учасники – з медалями

09.08.2013


VII Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики проходила з 27 липня по 5 серпня у м. Волос (Греція).
Цього року в олімпіаді взяли участь більш як 180 школярів, які сформували 41 команду з 36 держав світу. Бангладеш, Польща, Іран, Росія та Греція на цій олімпіаді були представлені одразу двома командами.
Команда України на олімпіаді буда представлена однією командою з чотирьох учасників, які вибороли дві срібні та дві бронзові нагороди. Срібло отримали учениця Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка Баринова Катерина та випускник Долинського природничо-математичного ліцею Івано-Франківської області Ільницький Іван. Бронзові нагороди дісталися студенту 2-го курсу кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дубодєлову Марку та учню ліцею №100 «Поділ» м. Києва Кохановському Івану.
Під час олімпіади учні виконували завдання теоретичного туру, туру спостереження та туру, присвяченому обробці та аналізу даних. Теоретичний тур складався з 15 коротких (простих) та 3 довгих (складних) задач, на виконання яких відводилося 5 годин. До складу практичного туру входили три задачі, що виконувалися звичним шляхом – за допомогою «олівця та паперу», і одна задача, виконання якої вимагало вміння користування комп’ютером та володіння певних програмних засобів. Троє з чотирьох наших учасників отримали за цю задачу максимальну кількість балів. На турі спостереження учні виконували вправи з телескопами. Загалом, завдання олімпіади охопили майже всі розділи астрономії.
Крім того був проведений командний тур. В цьому турі вся команда працювала як єдине ціле. Відповідаючи на питання командного туру учням було необхідно заповнити прямокутну таблицю числами-відповідями, на зразок того, як це відбувається в різних кросвордах. Завдання складалися з вертикального та горизонтального блоку питань, кількість яких була близька до сотні. Під час командних змагань наші учні показали не лише високий рівень знань, а ще й вміння злагодженої праці, завдяки чому посіли 8 місце серед 39 команд, що брали участь у даному виді змагань.
Керівниками української команди були: доцент кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Решетник Володимир Миколайович та інженер кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету (вчитель астрономії УФМЛ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сімон Андрій Олександрович.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024