Новини

 

Турецький центр інформації та досліджень: 10 років діяльності

20.06.2013
19 червня Турецькому центру інформації та досліджень виповнилося 10 років від дня його заснування.

Відкриваючи урочистості завідувач кафедри тюркології к.філол.н., доц. Володимир Підвойний підсумував десятиріччя діяльності центру, наголосивши, що «за період функціонування тюркомовного осередку в Київському університеті імені Тараса Шевченка було проведено близько 20 конференцій, симпозіумів, літературних вечорів, презентацій книг для розвитку тюркології в Інституті філології. Первинною ідеєю заснування ТЦІТД стало методичне забезпечення викладання та вивчення турецької мови в Україні. За час існування вдалося створити найбільший фонд тюркомовної літератури в Києві. Це сприяє сприяє поглибленому вивченні східної культури та розширює літературні обрії студентів. На базі центру організовано розмовний клуб для удосконалення мовленнєвої практики тюркологів. Завдяки його існуванню студенти Інституту поспілкувалися з майже сотнею спікерів. І, безперечно, великим досягненням ТЦІТД та КНУ загалом є співпраця з міжнародною організацією ТІКА, що дає можливість тюркологам стажуватися у країні, мову якої опановують». Володимир Підвойний подякував усім, хто докладав зусиль до реалізації спільної мети – відкриття ідейноспрямованого тюркологічного осередку в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.
Привітав тюркологів також найвідоміший сходознавець України Юрій Кочубей: «Цей центр є доказом утвердження турецько-української дружби між різними на перший погляд народами, проте зі схожими долями. Завдяки цим зв’язкам відбувається присутність України та її культури у країнах Сходу».
Про ідею створення ТЦІТД розповів тюрколог, перекладач Ферхад Туранли. «Початком діяльності центру можна вважати конференцію 2002 року, що її організувала кафедра тюркології Інституту філології. У рамках цього наукового зібрання й відбулося обговорення потреби створення тематично спрямованого книжкового фонду для поглибленого вивчення східної культури. Сьогодні ТЦІТД є потужним осередком тюркології в Україні, і це не перебільшення», – висловився пан Ферхад та подарував нові книги для поповнення книжкового фонду центру.
Заступник координатора ТІКА в Україні Зейнеп Байрак розповіла про співпрацю Київського університету з турецькою організацією, завдяки якій викладачі та студенти проходять стажування у Туреччині. Своїми враженнями від перебування у країні Сходу поділилися студенти, які завдяки ТІКА змогли покращити свої мовленнєві навички та знання з турецької.
З привітанням виступила й к.філол.н, доц. кафедри тюркології Ірина Покровська. Ірина Леонідівна розповіла про вже створену науково-методичну базу для викладачів, аспірантів та студентів, що є основою книжкового фонду центру та кафедри тюркології.
У рамках урочистого святкування 10-річчя ТЦІТД відбулися презентації перекладених книг з турецької на українську к.філол.н., доц. Ірини Прушковської та аспірантки Дарії Пасічник, завдяки яким український читач може познайомитися з турецькою культурою.
Урочиста частина святкування 10 років діяльності ТЦІТД завершилася нагородженням грамотами всіх, хто сприяв заснуванню центру та його функціонуванню.




















Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024