Новини

 

Україна посяде гідне місце на науковій арені світу

19.06.2013
Сьогодні в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка за участю Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми відбувся семінар з питань співробітництва між вищими навчальними закладами України і компанією «Elsevier» та використання контенту інформаційно-наукової системи бази даних «Scopus».


У семінарі взяли участь регіональний Менеджер компанії «Elsevier» Ігор Гундзяк (Україна, Польща, країни Прибалтики) координатор підтримки Інтернет-продажів (країни Східної Європи) Катя Грабізжевська-Босман та керівництво майже 100 вищих навчальних закладів України.

«Наша зустріч – це ще один крок до інтеграції світової наукової діяльності людства. Приємно, що університети України, розуміючи актуальність інтеграційних процесів, сьогодні так наполегливо представлені в цьому залі Київського національного університету імені Тараса Шевченка», - зазначив Євген Суліма.



Перший заступник Міністра наголосив, що «перед Міністерством освіти і науки Президент України поставив завдання забезпечити уже в найближчій перспективі входження провідних українських університетів до основних міжнародних рейтингів найкращих університетів світу».

За словами Євгена Суліми, одним із шляхів забезпечення виконання цього стратегічного завдання є активізація співробітництва вищих навчальних закладів України з відповідними міжнародними організаціями: «На цьому шляху, в свою чергу, наріжним каменем є забезпечення доступу українських університетів до провідних науковометричних баз даних».

Перший заступник Міністра зазначив, що сьогоднішня зустріч є наслідком, по-перше, послідовних зусиль, здійснених Міністерством освіти і науки, зокрема, протягом останнього року у забезпеченні підключення вищих навчальних закладів України до світових баз даних у сфері науково-технічної інформації, по-друге, – низки поточних домовленостей, які були досягнуті на переговорах, що відбулися 23-24 травня цього року в Королівстві Нідерланди між керівництвом Міністерства та компанією «Elsevier».

Євген Суліма поінформував присутніх про підписану Декларацію про наміри стосовно співробітництва щодо забезпечення доступу провідних вищих навчальних закладів України до контенту провідного світового постачальника наукової інформації «Elsevier», з метою отримання доступу до контенту інформаційно-наукової системи бази даних «Scopus».

Він повідомив, що Міністерство готове фінансувати 50% вартості доступу українських університетів до електронних ресурсів наукової періодики цього провідного наукового видавництва.



Окрім того, Перший заступник Міністра нагадав, що на засіданні Наукової ради МОН щодо затвердження результатів експертизи анотованих звітів за закінченими науково-дослідними роботами у 2012 році, виконання яких здійснювалось за рахунок коштів Державного бюджету, доручив керівникам університетів забезпечити впровадження системи підготовки та публікування наукових статей у виданнях, що включені до міжнародних науковометричних баз даних.

«Хотів би додати, що керівники вищих навчальних закладів, працюючи сьогодні над плануванням роботи нового навчального року, забезпечення якісними освітніми послугами, відпрацьовуючи питання кадрового потенціалу, повинні, у першу чергу, одним із головних критеріїв підписання контракту, ставити питання підготовки статей іноземною, можу додати – англійською, мовою та публікація їх у науковометричних базах даних, і в першу чергу – у Scopus», - наголосив Євген Суліма.

У свою чергу, регіональний Менеджер компанії «Elsevier» Ігор Гундзяк (Україна, Польща, Прибалтика) зазначив: «Ми допомагатимемо спрямувати ваших науковців, які справді докладають великих зусиль, щоб вони були визнані на світовій арені. Ми будемо раді допомогти якнайкраще показати результати їхніх чудових наукових робіт усьому світові у тій формі, яка прийнятна для провідних видавців світу, щоб Україна мала кращу позицію та була більш помітною на науковій арені світу».

Під час сьогоднішнього семінару обговорено умови підписання угод між вищими навчальними закладами та компанією «Elsevier», питання щодо підключення до інформаційного контенту науковометричних баз даних, показано можливості для клієнтів компанії, проведено тренінг та презентацію продукції та послуг компанії. http://www.mon.gov.ua/ua/actually/9977-ukrayina-posyade-gidne-mistse-na-naukoviy-areni-svitu











































фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024