Новини

 

Фінальна конференція ТЕМПУС 4 – HESDESPI

07.06.2013
5 – 6 червня 2013 року в КНУ імені Тараса Шевченка відбулася фінальна конференція ТЕМПУС 4 – HESDESPI

Розвиток системи вищої освіти заради поліпшення соціального партнерства та конкурентоздатності гуманітарних наук
159338-TEMPUS-1-2009-1-LV-TEMPUS-SMHES

Організатори: Міністерство освіти і науки України, Національний Темпус-офіс в Україні, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, Східно-Український національний університет імені Володимира Даля.

Філософський факультет та кафедра етики, естетики і культурології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з 2010 по 2013 рік бере участь у Проекті ТЕМПУС «Розвиток системи вищої освіти заради поліпшення соціального партнерства та конкурентоздатності гуманітарних наук», Nr. 159338-TEMPUS-1-2009-1-LV-TEMPUS-SMHES.

Що таке ТЕМПУС?
Програма Темпус (Транс’європейська програма мобільності для навчання в університетах/ Tempus – Trans-European Mobility Programme for University Studies) – освітня програма Європейського Союзу, яка підтримує модернізацію системи вищої освіти та створює простір для співпраці в країнах-партнерах ЄС через університетські проекти.
Програма Темпус, заснована в 1990 році для максимально збалансованого співробітництва та вдосконалення систем вищої освіти в країнах-партнерах ЄС і країн-партнерів, та охоплює сьогодні 27 країн. Програма Темпус фінансує міжуніверситетську співпрацю в сфері розробки та вдосконалення навчальних програм, управління університетами, взаємодії науковців та громадянського суспільства, партнерство освіти і бізнесу, а також структурні реформи в сфері вищої освіти.

Чому філософський факультет та кафедра етики, естетики і культурології КНУ Тараса Шевченка стали партнерами ТЕМПУС?
Участь у проекті ТЕМПУС допомогла стати на шлях вирішення ключових проблем розвитку системи освіти України:
 Відсутність системного та перспективного бачення розвитку системи вищої освіти України
 Відсутність узгоджених дій та довіри між основними акторами ринку освіти: держава, ВНЗ, студенти, роботодавці
Ми переконалися, що цьому сприяють основні принципи ТЕМПУС:
• Особисті контакти між людьми
• Добровільна участь та обмін досвідом
• Сприяння взаєморозумінню, взаємоповага та міжкультурний діалог
В основу програми було покладено усвідомлення важливої ролі вищих навчальних закладів в процесі соціального, економічного та культурного розвитку. Саме вони є джерелами спеціальних знань, людських ресурсів і центрами підготовки нової генерації лідерів
ОСНОВНІ СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ТЕМПУС: ВНЗ – МІНІСТЕРСТВО – РАБОТОДАВЦІ
Зв'язок ВНЗ з ринком праці:
• Практика студентів
• Відповідність начальних планів та програм потребам ринку праці
• Зміна методик викладання
ЗВ'ЯЗОК ВНЗ З МОН:
• Вдосконалення законодавчого регулювання вищої освіти
• Модернізація системи вищої освіти відповідно до завдань Болонського процесу
• Адаптація національної рамки кваліфікацій вищої освіти до вимог ринку праці та Європейської системи кваліфікацій

Проектне завдання кафедри ЕЕК полягало у:
Модернізації навчальної програми спеціальності «Культурологія», введенні спеціалізації «Менеджмент соціокультурної діяльності» (МСКД), збалансуванні теоретичних та практичних курсів у відповідності до вимог потенційних роботодавців, використанні досвіду європейських вузів щодо змісту, організації та структури навчального процесу, створенні навчально-методичного забезпечення, вдосконаленні методик та технологій навчання, задіянні потенційних роботодавців до діалогу щодо визначення необхідних компетенцій випускників кафедри, організація проходження практики, стажування студентами кафедри, підвищенні рівня професійної підготовки студентів.
Ми переконані, що подібні реформи були вкрай необхідними для нашого ВУЗу та кафедри. Про це свідчить опитування, проведене між студентами-випускниками факультету. Викладачі кафедри, факультету, керівництво намагаються іти на зустріч до своїх студентів. Валентина Іванівна Панченко, завідувач кафедрою етики, естетики і культурології, очолила робочу групу Проекту. Анатолій Євгенович Конверський, декан філософського факультету, завжди підтримує ініціативи викладачів та студентів. Велику підтримку для здійснення Проекту надає міжнародний відділ університету на чолі з Петром Олексійовичем Бехом, проректором з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки).
Робоча група проекту ТЕМПУС впевнена, що зміни, які відбуваються у навчальному процесі цільових спеціальностей філософського факультету – культурології, етики та естетики – зроблять їх більш привабливими для студентів та майбутніх абітурієнтів, а наше співробітництво з потенційними роботодавцями буде плідним для всіх учасників процесу: Університету – Студентів – Роботодавців!




















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024