Новини

 

Всеукраїнська наукова конференція «Тарас Шевченко у формуванні національної ідентичності українців

03.06.2013
30 травня 2013 Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка за організаційної підтримки адміністрації університету (забезпечення транспортом) провів виїзну конференцію в Каневі на Тарасовій горі. Конференція «Тарас Шевченко у формуванні національної ідентичності українців» відбулася у рамках Програми заходів Київського національного університету імені Тараса Шевченка з відзначення 200-річного ювілею Великого поета, що буде святкуватися у 2014 році. Вона також стала першим заходом, організованим спільно з Шевченківським національним заповідником після підписання угоди про співпрацю у травні 2013.
У всеукраїнській конференції взяли участь наукові та науково-педагогічні працівники університетів Києва, Одеси, Бердянська, Острога, Луганська, громадські та культурні діячі, наукові співробітники музеїв України.
Робота конференції розпочалася з урочистого покладання квітів на могилу Т. Г. Шевченка.
На пленарному засіданні прозвучало вітальне слово від імені Л. В. Губерського, ректора КНУ імені Тараса Шевченка, в якому підкреслювалось, що духовна велич таланту великого поета, універсалізм його генію дозволили не тільки відкрити світові українську історію і культуру на новому – національному – рівні, але й створити базове підґрунтя для виходу України та українського народу на рівень загальнолюдської цивілізації.
Виступи на пленарному засіданні охопили основний спектр проблем, пов’язаних із сучасним розумінням і баченням творчості Т. Шевченка. Зокрема, доповідачі зосередили свою увагу на визначальному значенні постаті Т. Шевченка для національного самовизначення українців та формування їхньої духовності й культури, показали важливість і сьогоденну актуальність політичних ідей, заявлених у поезії Т. Шевченка, окреслили роль української еміграції у справі популяризації доробку митця. Були також оприлюднені результати досліджень 1991-2012 рр., проведених співробітниками Центру українознавства філософського факультету, згідно з якими творчість Т. Шевченка розглядається сучасними українцями як потужний чинник національного самоідентифікації та спонука до громадської дієвості.
На секційних засіданнях учасники конференції обговорили специфіку відтворення архетипів національного буття у поезії Т. Шевченка, висвітлили особливості образно-символічної репрезентації образу України у його художньому та малярському доробку, охарактеризували вплив творчості Т. Шевченка на формування світогляду провідних діячів українського національного відродження, проаналізували проблематику досліджень українських та російський науковців і критиків, присвячених спадщині Т. Шевченка. Також було розглянуто роль зарубіжного українства в утвердженні постаті Тараса Шевченка у світі, підкреслено значення видань, творчих вечорів, пам’ятників поету в різних країнах поселення для популяризації його постаті і творів у світовому співтоваристві.













Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024