Новини

 

День правничої кар’єри

17.05.2013
Традиційно щороку юридична клініка "Pro bono" юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка докладає чимало зусиль, аби організувати та провести День правничої кар’єри, що передбачає безпосереднє спілкування роботодавців з молодими юристами. Цього року зустріч студентів відбулася з представниками таких провідних юридичних компаній України та світу: Clifford Chance, Baker&McKenzie, Ілляшев та партнери, Jurimex, Eucon, Arzinger та ЮрВідділ.
Окрім студентів юридичного факультету КНУ, цього року на захід було запрошено студентів Інституту міжнародних відносин нашого університету, а також Національного університету "Києво-Могилянська академія", Академії адвокатури України, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Київського університету права НАН України, Національної академії внутрішніх справ та Національного університету державної податкової служби України.
У режимі неформального спілкування роботодавці відповідали на запитання студентів з приводу можливості проходження стажування та наявних вакансій на посади помічника юриста та молодшого юриста. Студенти мали змогу дізнатися про вимоги, які ставляться в конкретній юридичній фірмі до потенційних працівників, залишити своє резюме, пройти співбесіду.
Обидві сторони залишилися задоволеними результатами зустрічі. Так, потенційні роботодавці виявили неабияке зацікавлення у працевлаштуванні студентів саме провідних ВНЗ, а студенти в свою чергу побачили перспективи або, певною мірою, виявили недоліки своєї підготовки. І кожна фірма в один голос проголошувала: "ми обираємо найкращих з кращих", - маючи при цьому на увазі і знання та наукову діяльність, і досвід роботи та володіння англійською.
Юристи ділилися власним досвідом, що є, безперечно, безцінним. Вони розповіли про те, які науково-практичні джерела необхідно вивчати для отримання достатніх знань у певній сфері, як отримати базові уявлення про суміжні з правознавством науки, наскільки вагомою є участь студента в турнірах з класичних судових дебатів, як знання деяких галузей права, що не пов’язані з основним напрямком діяльності, можуть знадобитися на практиці.
В рамках заходу Олександром Швецем було проведено тренінг "Успішне написання резюме та проходження співбесіди". Олександр – заступник керівника Центру працевлаштування студентів "Імпульс" при Первинній Профспілковій Організації Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Як не дозволити своєму резюме загубитися серед сотні інших, як відповідати на деякі запитання роботодавців під час співбесіди, як ухилитися від відповіді, не виявивши при цьому неповагу, як показати свої переваги, а негативні риси подати як позитивні – відповіді на ці та багато інших запитань були озвучені на тренінгу.
Після закриття Дня правничої кар’єри студенти обговорювали та аналізували одержану інформацію. Деякі висновки були озвучені. Наприклад те, що студенти, як і випускники, можуть працевлаштуватися в основному лише шляхом проходження стажування, що в більшості випадків неоплачуване. В одних випадках це стажування проводиться в чітко визначені строки, а за результатом його проходження відбувається відбір серед стажистів на заміщення вакансій. Водночас наявна і непоодинока практика необмеженого строку стажування: можливість зайняти посаду помічника юриста з'являється або при виникненні відповідної вакансії, або в результаті прийняття рішення, що особа проявила свої професійні знання та ділові якості. З цього правила були й винятки: альтернативою стажування є жорсткий багатоетапний конкурсний відбір.
Висновок номер два: високий рівень володіння загальною англійською мовою, а в більшості випадків ще й юридичною – необхідна, хоча і недостатня умова успішного працевлаштування в провідні юридичні компанії. З семи представлених на зустрічі потенційних роботодавців лише два визнали таку вимогу необов’язковою для майбутніх співробітників своїх фірм. Проте вони і не заперечили той факт, що такі навички є перевагою.
Амбітні, розумні та відповідальні – ось якими прагнуть бачити роботодавці своїх працівників-юристів. Нестандартний підхід та аналітичне мислення – дуже цінні риси. І, звичайно, стресостійкість. Головне – прагнення самовдосконалитися, а таку можливість запропонували усі учасники-роботодавці Дня правничої кар’єри.
Лавреха Юлія,
прес-центр студентського парламенту
юридичного факультету
КНУ імені Тараса Шевченка.











фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024