Новини

 

Легендарний Дмитро Ширков прочитав лекцію студентам

17.05.2013
15 травня 2013 року на механіко-математичному факультеті з лекцією „Н.Н.Боголюбов и М.А.Лаврентьев: наука и нравственность” виступив академік Академії наук Росії Ширков Дмитро Васильович.

Ширков Д.В. – учень Миколи Миколайовича Боголюбова. Ще студентом фізичного факультету Московського державного університету ім. М.В.Ломоносова, прослухавши курс лекцій М.М.Боголюбова, він розпочав наукову роботу під керівництвом М.М.Боголюбова. На початку 50-тих років разом зі своїм вчителем він брав участь у виконанні проекту зі створення термоядерної зброї (Арзамас–16), потім працював у Математичному інституті ім. В.А.Стєклова АН СРСР, Інституті математики Сибірського відділення АН СРСР, яким керував академік М.О.Лаврентьєв, Московському державному університеті ім. М.В.Ломоносова і Лабораторії теоретичної фізики Об’єднаного інституту ядерних досліджень (м. Дубна, Росія).

У своїй лекції Дмитро Васильович розповів про свою спільну роботу з Миколою Миколайовичем Боголюбовим і Михайлом Олексійовичем Лаврентьєвим, які свого часу працювали на механіко-математичному факультеті. Варто згадати про те, що Микола Миколайович Боголюбов був деканом механіко-математичного факультету у повоєнний час – з 1945 по 1948 рр.

На лекції були присутні викладачі механіко-математичного факультету, факультету кібернетики, фізичного та радіофізичного факультетів, науковці з Інституту математики НАН України, студенти механіко-математичного факультету. Всім присутнім було цікаво почути розповідь про видатних вчених – академіків М.М.Боголюбова і М.О.Лаврентьєва, про те, як вони залучали до наукової роботи молодих науковців, як їм вдавалося поєднувати розв’язання важливих прикладних досліджень і отримувати наукові результати, які потім увійшли до золотої скарбниці світової науки, в яку кожен з них вніс вагомий внесок.

Значний інтерес до лекції був викликаний також тим, що лектор, академік Ширков Дмитро Васильович – всесвітньо відомий фізик-теоретик. Йому належать фундаментальні наукові результати в теорії елементарних часток і квантової теорії поля, теорії надпровідності. Ширков Д.В. отримав низку важливих наукових результатів із розробки і застосування математичних методів у різних галузях теоретичної фізики.

Вже на початку свого наукового шляху він розв’язав складну математичну задачу, коли побудував досить прості за математичною формою, але такі, що мають високу точність, наближення для розв’язків кінетичного рівняння. Ці результати Дмитра Васильовича мали фундаментальне значення для теорії ядерних реакторів і в подальшому використовувалися при виконанні низки важливих проектів прикладного характеру та оборонного значення, зокрема, при створенні термоядерної зброї в Радянському Союзі. За участь в розробці проекту, що пов’язаний зі створенням спеціального ядерного заряду, який виконувався під керівництвом академіка М.О.Лаврентьєва, у 1956 році він удостоєний звання Лауреата Ленінської премії.

Разом з М.М.Боголюбовим Ширков Д.В. побудував аксіоматичну теорію збурень у квантовій теорії поля, розробив метод ренормалізаційної групи. Дмитро Васильович створив і розвинув схему кількісного опису пружних і квазіпружних адронних взаємодій при низьких температурах, запропонував поняття короткохвильового відштовхування адронів, побудував функціональні і диференціальні групові рівняння. За допомогою теорії диференціальних рівнянь Лі він розвинув регулярний метод поліпшення збіжності рядів в теорії збурень.

Ширков Д.В. – автор більше 200 наукових праць і 5 монографій, серед його учнів 20 кандидатів і 12 докторів наук.

Він нагороджений орденами СССР и РФ („Трудового Красного Знамени” (1954, 1967), „Знак Почета” (1975), Дружбы народов (1988), Дружбы РФ(2004), „За заслуги перед Отечеством” IV степени (2008); орденом Кирилла и Мефодия (Болгария, 1970); Золотою медаллю імені М.М. Боголюбова АНР (2004); удостоєний звання лауреата Державної премії СРСР (1984), звання „Заслуженого діяча науки і техніки РФ” (1996), звання „Заслужений професор Московського університету” (1999).


















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024