Новини

 

Міжнародний цивілістичний форум пройшов у юристів

30.04.2013
25 квітня 2013 року на базі юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся міжнародний цивілістичний форум «Цивільне законодавство: система, міжгалузеві зв'язки, шляхи вдосконалення». Важливість цієї події полягає в тому, що заходи такого масштабу збагачують наукове життя України, надають можливість найкращим цивілістам з усього СНД обмінятися своїми науковими здобутками і думками.
Форум об'єднав науковців-цивілістів з багатьох куточків Росії, Киргизстану, Казахстану, Польщі, України та інших країн.
На пленарному засіданні присутніх привітали декан юридичного факультету КНУ Іван Гриценко та заступник декана з міжнародних зв'язків Анатолій Мірошниченко.
Відкрив пленарне засідання завідувач кафедри цивільного права юридичного факультету професор Роман Андрійович Майданник із доповіддю «Критерії внутрішньої диференціації приватного права та його місце в системі права України». Актуальною була доповідь професора Наталії Семенівни Кузнецової «Цивільне право та цивільне законодавство: проблеми співвідношення» Приємно було бачити серед учасників форуму гостей із зарубіжжя. Доповідь російського цивіліста професора Науково-дослідного інституту «Інститут законодавства і порівняльного правознавства при Уряді Російської Федерації» Віктора Мозоліна була присвячена системі російського права в її практичному вимірі. Директор науково-дослідного інституту приватного права Каспійського суспільного інституту Майдан Сулейменов виступив з доповіддю «Шляхи вдосконалення цивільного законодавства в Казахстані».
Варто зазначити, що у пленарному засіданні також брали участь представники науки трудового права, які проводили свою кафедральну конференцію паралельно з форумом.
. Закінчивши обговорення в режимі пленарного засідання, учасники форуму розподілилися по секціях і, так званих, «фокус-групах» за наступними напрямками:
• Система права. Система приватного права;
• Цивільно-правовий договір як регулятор суспільних відносин;
• Право власності. Інші речові права;
• Суб’єкти цивільного права;
• Захист і відповідальність.
Робота у фокус-групах дозволила предметніше сконцентруватися над обговоренням важливих проблем різних інститутів цивільного права, його внутрішньої системи, адже об’єднала в тісні групи за спільними інтересами всіх учасників форуму. Значно збільшився час для обговорення доповідей, було проведено предметний аналіз суперечливих питань.
Працювала секція з інтелектуальної власності та інформаційних прав присвячена пам'яті професора О.А. Підопригори. Маємо зауважити, що це вже стало своєрідною даниною поваги, що лягла в основу проведення форуму, адже досить тривалий час кожної весни на базі юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка проходили читання з права інтелектуальної власності імені О.А. Підопригори.
Активізувалися і представники процесуальної науки, які теж створили окрему секцію. Паралельно проводилося засідання І міжнародної науково-практичної конференції «Тенденції розвитку науки трудового права та права соціального забезпечення».
Враховуючи масштаб заходу, хоча робота і була досить продуктивною, одразу обговорити всі заявлені на форумі проблеми цивілістики не вдалось, а тому учасники продовжили дискутувати і наступного дня.
26 квітня, вченими-цивілістами було прийнято рішення щодо консолідації усіх учасників форуму в 329 аудиторії КНУ імені Тараса Шевченка задля того, щоб кожен мав можливість ознайомитися із науковими напрацюваннями колег, а також висловити свою думку з того чи іншого питання.
Досить цікавими для слухачів стали доповіді Юлії Винниченко: «Щодо місця норм сусідського права у цивільному кодексі Російської Федерації», а також Олени Васильєвої «Сучасний досвід кодифікації норм цивільного законодавства Росії», в яких було глибоко досліджено поставлені проблеми та вказано на окремі моменти, що їх можна запозичити для практики законотворення інших держав, представники яких були учасниками форуму.
Викликала дискусії у слухачів також доповідь Юрія Капиці - директора Центру інтелектуальної власності і передачі технологій НАН України, що була присвячена окремим аспектам уніфікації національного та європейського законодавства у сфері авторського права та суміжних прав. Крім зазначених доповідачів на форумі була представлена велика кількість робіт, що заслуговували на увагу.
Для того щоб форум відбувся на високому рівні, значних зусиль до його організації доклали викладачі кафедри та члени Наукового товариства студентів та аспірантів юридичного факультету.
Маємо констатувати, що міжнародний цивілістичний форум став мотивуючим чинником, що сприяв об’єднанню визначнихвчених-цивілістів для поєднання зусиль при досягненні найголовнішої мети – ґрунтовного, глибокого, різностороннього вивчення та вдосконалення цивільного права, заповнення прогалин, а також формулювання якісно нового фундаменту для подальших досліджень.
Члени НТСА:
Павло Федикович , Ангеліна Ходирєва та Марія Костенко.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024