Новини

 

Міжнародна конференція «Актуальні питання державотворення в Україні» відбулася на юридичному

26.04.2013
Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним.
Григорій Сковорода

24 квітня 2013 року на базі юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка пройшла міжнародна науково-практична конференція студентів та аспірантів «Актуальні питання державотворення в Україні». Систематична наукова діяльність студентів, аспірантів та викладачів є запорукою успішного розвитку як самих учасників, так і Університету в цілому. Окрім того, даний напрям наукової діяльності факультету як ніщо інше інтегрує в єдиний дружній колектив студентів та викладачів, долаючи тим самим розрив за науковими ступенями, віком.
Безпосередньо організацією конференції займалось Наукове товариство студентів та аспірантів. Завдяки тісній співпраці НТСА юридичного факультету зі студентами іноземних ВНЗ у заході взяли участь представники з Франції, Російської Федерації, Білорусі, Литовської Республіки. Були присутні студенти провідних національних університетів, зокрема, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», Національної академії внутрішніх справ України, Національного університету «Одеська юридична академія», Національного авіаційного університету, Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та інших.
Робота проходила у 15 секціях, а саме: теорії держави та права; історії держави та права; конституційного права та права людини; адміністративного права; фінансового права; цивільного права; трудового права та права соціального забезпечення; господарського права та господарського процесуального права; міжнародного приватного права; земельного права та аграрного права; натаріату, адвокатури, і виконавчого процесу; екологічного права; аграрного права; кримінального права та кримінології; правосуддя; правосуддя, кримінального права та криміналістики.
На секції фінансового права було заслухано 12 доповідей, які зробили студенти другого, третього, четвертого та п'ятого курсів навчання. Теми порушували чимало проблемних питань фінансового права. Частина робіт була спрямована на тлумачення останніх змін у законодавстві у сферіах бюджетного та податкового права. У доповідях студенти також приділили велику увага відносинам України з міжнародними фінансовими організаціями. Отже, був зроблений вагомий внесок у розвиток теоретичних напрацювань фінансово-правової науки.
Після того, як усі доповіді виголошені, шляхом досягнення спільної думки між учасниками та керівником секції були визначені найкращі роботи.. Таким чином, найкращою була визнана робота Артема Кобріна, друге місце зайняв Андрій Дмитренко, третє – Михайло Луцький.
Засідання секції кримінального права та кримінології пройшло під керівництвом Д.С. Птащенка, І.М.Демченко та В.Т. Дзюби. З доповідями на різноманітну проблематику кримінального права виступило 13 студентів, серед яких були представники не лише нашої alma mater, а й інших ВНЗ, зокрема: Національного авіаційного університету, Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого та ін. Доповідачами було висвітлено такі надзвичайно актуальні питання як боротьба з кібертероризмом, хабарництвом, смерть засуджених за хворобою у місцях позбавлення волі, криміналізація самосуду тощо. Кращими були визнані роботи Ірини Бевзи, Володимира Вербановского та Яни Оленіної. Президія також окремо відзначила виступи Юлії Неділі, Артема Тарасюка та Миколи Васюка, нагородивши цінними книжками. В цілому робота секції була досить активною та супроводжувалася жвавим науковим обговоренням.
В ході роботи секції господарського права та процесу було заслухано 13 доповідачів, серед яких більшість – студенти Київського національного університету, наші випускники, а також гості з інших вищих навчальних закладів. Було порушено цілу низку актуальних проблем у сфері господарського права, деякі з них викликали жваве обговорення та дискусії. Зокрема піднімалися такі питання як правове регулювання статусу окремих юридичних осіб, повноваження державних органів у даній сфері правовідносин, правове регулювання лотерейного бізнесу в Україні, питання щодо розподілу корпоративних прав, а також проблемні аспекти щодо іноземного інвестування. Доповідачі у своїх виступах порушували не лише актуальні питання і проблемні ньюанси правозастосування у сфері господарського права, а й пропонували свої шляхи вирішення певних ситуацій.
За результатами роботи секції диплом першого ступеня було присуджено Катерині Юріївні Ященко (Національний університет «Києво-Могилянська академія») за доповідь на тему «Проблемні питання здійснення іноземних інвестицій в Україні: користування пільгами, наданими українським законодавством, та значення гарантій у цьому аспекті»; дипломом другого ступеня нагороджено студентку 1 курсу магістратури нашого університету – Олену Грабарчук за доповідь на тему «Окремі шляхи вдосконалення законодавства, що регулює правовий статус ТОВ»; диплом третього ступеня присуджено студентці 3 курсу Богдані Чернявські за доповідь на тему «Корпоративні права як об'єкт спільної сумісної власності подружжя (господарсько-правовий аспект)». Заохочувальний подарунок дістала студентка 3 курсу Лідія Жовтяк за доповідь на тему «Проблеми правового регулювання державних лотерей в Україні».
Секція з цивільного процесу була не найбільшою за своєю кількістю, проте її роботу можна вважати доволі успішною. Серед присутніх осіб були гості із Росіїї, які у підсумку і отримали статус переможців, блискуче виступивши із актуальними питаннями цивільного процесу. Під час засідання піднімались доволі цікаві питання співвідношення законодавства різних країн, питання доступу до суду людей з обмеженими фізичними можливостями, розглядалися можливі проекти внесення змін до нормативних актів нашої держави. Доволі актуальною постала проблема використання «детекторів брехні» під час судового провадження.
На секції Земельного, аграрного та екологічного права цьогорічної конференції виступило 9 учасників. Пройшовши суворий відбір, можна з впевненістю зазначити, що абсолютно всі роботи науковців у зазначеній сфері були виконані з актуальної тематики та характеризувалися новизною наукових досліджень, вагомістю практичного значення для вдосконалення чинного законодавства.
Однозначно, одним з найцікавіших виступів була доповідь Євгена Ваньковича – студента 5 курсу Білоруського державного університету, який і здобув перше місце в даній секції. Його робота була присвячена порівнянню законодавства України та Білорусі у сфері відносин з використання джерел відновлюваної (альтернативної енергії). Водночас було відзначено і Зєні Алімова – студента 5 курсу Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського та Ганну Регнер – студентку 4 курсу юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які посіли почесні друге та третє місця відповідно.
За підтримки кафедр земельного та екологічного права для ілюстрації виступу були використані сучасні технічні засоби, що значно покращили сприйняття даної теми слухачами.
Крім цього, на засіданні секції земельного, аграрного та екологічного права точилися дискусії стосовно кожної з тем, що дало змогу створити атмосферу загальної наукової зацікавленості як у студентів, так і у викладачів.
Модераторами секції були завідувач кафедри екологічного права, д.ю.н., проф. Краснова М.В. та асистент кафедри земельного та аграрного права Марусенко Р.І. Модератори секції на рівні з учасниками брали активну участь в обговоренні. Звісно, в організації секції брали активну участь і студенти юридичного факультету. Секретарями даної секції були студенти 4-го курсу юридичного факультету Марта Дудар Марта та Олександр Зубрицький. В секції з кримінального процесуального права секретарем була Романна Хавко. Були заслухані виступи з доповідями учасників конференції, з яких майже 3/4 – члени гуртка на базі кафедри правосуддя нашої альма-матер, які виступами на засіданнях і шляхом широкого обговорення вдосконалили свої доповіді, щоб належним чином представити на конференції. Особливої уваги заслуговують роботи таких учасників, як Владислав Власюк, Поліна Бойко, Володимир Чорнобиль, які і стали призерами на секції. Окремі учасники зосередили свою увагу на проблемних аспектах Кримінального процесуального кодексу і конкретних шляхах їх подолання, як от переможець Владислав Власюк. Інші акцентували увагу на сучасній статистиці і тенденціях зарубіжного регулювання захисту свідків – Поліна Бойко. Глибину і вузькоспрямованість роботи Володимира Чорнобиля відзначив сам керівник секції Котюк І.І. Загалом робота виявилася плідною, характеризувалася жвавим обговоренням і цікавими дискусіями.
Можливість поділитись своїми науковими напрацюваннями в галузі трудового права та права соціального забезпечення була надана студентам та викладачам в секції трудового права та права соціального забезпечення. Загалом, діяльність секції була проведена у сприятливій дружній атмосфері, і відзначилась активністю її учасників.
Учасники у своїх доповідях та обговореннях торкнулися таких проблемних явищ, як дискримінація у сфері трудового права, правовий статус незахищених верств населення, а також, необхідності реформування системи органів державної влади у сфері реалізації державної політики з питань праці та зайнятості населення. Були розглянуті і малодослідженні питання, наприклад, правовий статус окремих категорій працівників. Варто відзначити і певну хоробрість учасників, адже при виборі тем доповідей вони не боялися зачіпати питання, що вирізнялись своєю злободенністю і соціальною гостротою.
Варто наголосити, що учасники не тільки висвітлювали проблемні питання, але й пропонували шляхи їх вирішення. Діяльність секції мала не лише теоретичний характер. Кожен із учасників висловлював свої думки щодо певних питань, зважаючи на їх практичну сторону, тим самим підвищуючи користь та продуктивність діяльності секції. Справедливим буде відзначити студента нашого факультета Дениса Савченка, тема якого «Юридична природа контрактів професійних футболістів» була визнана оригінальною в своєму роді наукових досліджень. За підсумками роботи секції були нагороджені найбільш активні учасники, які отримали цінні пам’ятні призи. Загалом, роботу секції з трудового права та права соціального забезпечення можна вважати вдалою, адже головним побажанням учасників було повторне проведення заходу на навищому рівні.
В цілому робота конференції «Актуальні питання державотворення в Україні» була надзвичайно плідною. Іноземні колеги та представники інших провідних юридичних вишів відзначили високий рівень міжнародного науково-практичного заходу. Більшість учасників зав’язали нові дружні контакти, які, безумовно, є запорукою успішного професійного зростання. Також варто звернути увагу на те, що за весь час проведення конференції для іноземних колег проводились культурні програми, екскурсії містом та до музеїв.












Звіт підготовлено членами НТСА, секретарями робочих секцій конференції
за заг. ред. Руслана Мельниченка







Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024