Новини

 

Меридіани співробітництва

24.03.2005
Ректорові нашого університету академіку Віктору Скопенку нещодавно присвоєно звання Почесного доктора природничих наук Університету китайської культури (Тайвань).

Виступаючи на церемонії вручення диплому Почесного доктора, В.Скопенко зазначив, що коли вперше (12 років тому) відвідав цю країну, його вразила її історія, культура, науково-технічний прогрес, гостинність людей і особливо та увага, яка приділяється в суспільстві освіті й науці.

А ще, - зазначив ректор Київського університету, - відрадно, що, незважаючи на відсутність офіційних відносин між країнами, двом університетам вдалося встановити міцні міжуніверситетські зв’язки.

За 12 років договір про співробітництво був наповнений конкретними й важливими справами. Це, перш за все, обмін викладачами й студентами, взаємна участь професорів обох університетів у міжнародних конференціях, обмін навчальною літературою. Одним із кроків реалізації договору було вивчення української мови й української культури в Університеті Вень-хуа, єдиному університеті Тайваню, який пропонує своїм студентам відповідний навчальний курс.

Викладачів і студентів Київського національного університету та Університету Вень-хуа зв’язують не тільки офіційні відносини співробітництва, а й людська дружба. За минулі роки в рамках партнерства в Університеті Вень-хуа працювали професори Київського університету. Зокрема, Лариса Кадомцева, яка займалася викладацькою роботою і керувала 15 аспірантами, що захистили свої дисертації. Її успішною наступницею була професор Олена Снітко, нині естафету продовжує доцент Галина Абакумова. Навіть залишивши Тайвань, наші викладачі продовжують опікувати тайванських студентів уже в стінах Київського університету. А тут, до речі, успішно навчається чимало студентів Університету китайської культури. Приміром, Тиберій Лін, студент Університету Вень-хуа, зробив перший переклад Конституції України китайською мовою.

З року в рік тайванські й київські університети наповнюють діалог новим змістом. Ще в 1996 році був підписаний Договір про співробітництво з Національним університетом Чао-Тунг, з яким виконувався спільний науковий проект робочою групою під керівництвом першого проректора Олега Третяка, в 1997 році – з Національним університетом Тайваню, в 1998 році з Тамканським університетом, в 2004 році продовжена угода з Тайбейською – Московською комісією з економічного та культурного співробітництва, згідно з якою здійснюються обміни студентами.

Під час поїздки було також підписано угоду про співпрацю з університетом Хсін.


Інф. газети “Київський університет”
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024