Новини

 

Київ – Регенсбург: чи існує зв'язок між демократизацією та екологічною свідомістю?

12.04.2013
Вже вкотре в стінах університету дебатують молода Україна та молода Німеччина. Такі дебати за останні п’ять років відбуваються регулярно в рамках двосторонніх тематичних проектів з німецькими університетами-партерами за підтримки Німецької служби академічних обмінів (ДААД). З боку нашого університету організацію і керівництво цими проектами здійснює доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн О.Ф.Іванов.
1 – 7 квітня 2013 року студенти КНУ імені Тараса Шевченка та Університету Регенсбург об’єднали зусилля, щоб дослідити важливу для сьогодення проблему екології: які проблеми існують в обох країнах? Наскільки актуальна екологічна проблематика? Хто займається вирішенням цих питань? І найголовніше: який зв'язок існує між процесом демократизації та розвитком екологічної свідомості?
Тема проекту – «Екологічна свідомість та процеси демократизації» – виявилась надзвичайно глибокою. Перед початком проекту ми провели 24 глибинних інтерв’ю. Це не репрезентативне дослідження, але якісне. Воно дає змогу розкрити глибинні мотиви людей, фактори, що впливають на розвиток екологічної свідомості конкретної людини та суспільства загалом. Це було справжнє соціологічне дослідження, - згадує учасниця проекту, студентка факультету соціології Аліна Мартинюк.
Проте його результатів було недостатньо для комплексного висвітлення проблеми. Щоб зрозуміти масштабність проблеми та мати змогу знайти шляхи її розв’язання потрібні знання справжнього експерта.
Першим експертом був Олександр Стегній – доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник відділу методології та методів соціології Інституту соціології НАН України. Пан Олександр представив результати моніторингового дослідження ставлення українців до екології, яке ведеться з 90-х років. За дві години він намагався розповісти те, про що написав цілу книгу – «Соціологічне прочитання природи».
Важливою інформацією поділився Вільфред Нойман, гостьовий професор українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету КНУ. Професор Нойман висвітлив питання екологічного підприємництва та проблеми, пов’язані з його розвитком в Україні, поділився досвідом Німеччини.
Учасники проекту багато дискутували, порівнювали досвід двох країн. Значний вплив на перебіг проекту мала його міждисциплінарність. Кожен з учасників, серед яких були географи, германісти, економісти, історики, міжнародники, політологи, соціологи, юристи, міг висвітлити проблему з точки зору свого професійного спрямування: проблема поставала у всій своїй багатогранності. Поступово когнітивний дисонанс зникав. Студенти розкривали для себе причини різних явищ, які спочатку здавались незрозумілими, мотиви німців та українців, які займаються екологічною проблематикою.
І тут з’явився третій експерт, який знову висвітлив проблему у новому баченні: це був Олег Листопад – відомий журналіст у сфері екології, який розповів про ситуацію з екологією в Україні без прикрас. При цьому навіть українські студенти відкрили для себе нові або давно забуті аспекти цієї проблеми.
Наприклад такий: Олег нагадав студентам казку про двох жабенят. Одне з них кинули в гарячу воду – воно обпеклося, вистрибнуло, але вижило. Друге посадили у теплу воду і повільно підігрівали. Кінець очевидний, та не всі усвідомлюють, що те саме відбувається з нами. Екологічна ситуація постійно погіршується, а рішення проблем затягується.
Звичайно, проблема великою мірою полягає у відсутності екологічної свідомості у громадян. Проте тут виникає нова проблема. Усі експерти й більшість опитаних учасниками студентів бачать безпосередній зв'язок між розвитком екологічної свідомості та процесами демократизації. Україна, яка нещодавно пережила період трансформації політичної системи, опиняється також у складній екологічній ситуації.
Німецькі студенти виказали величезну зацікавленість питаннями екології в Україні. В той же час вони не просто досліджували ці питання, а й активно руйнували стереотипи. Наприклад, страхи, пов’язані з Чорнобилем, об’єктивно усунулися в ході відвідин музею Чорнобилю.
Перший етап проекту був дуже насиченим і вдалим з усіх точок зору. Друга частина його відбудеться в Регенсбурзі у вересні 2013 року. Результатом проекту стане комплексне дослідження учасників, у рамках якого будуть проведені глибинні інтерв’ю експертів України та Німеччини: представників наукових, державних установ, громадських організацій, підприємців, журналістів. Як наслідок має постати загальна картина екологічної ситуації в Україні та Німеччині, а також розуміння справжніх механізмів розвитку екологічної свідомості, зв’язку екологічної свідомості та процесів демократизації.
А головне – учасники шукатимуть відповідь на питання, як можна розвивати екологічну свідомість і що саме для цього треба робити. Необхідно розуміти, що питання ще дуже довго залишатиметься актуальним, якщо не застосовувати відповідних заходів. А найперше, що потрібно зробити – розвинути усвідомлення потреби відповідального ставлення до навколишнього світу, принаймні на рівні відповідального природокористування кожної конкретної особи. Такі проекти як «Екологічна свідомість та процеси демократизації» - необхідний крок на шляху до розвиненої екологічної свідомості.

Віра Бушанська, учасниця проекту, студентка 2 курсу відділення політології філософського факультету







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024