Новини

 

“Якщо ви ненавидите «Сутінки», вам сподобаються мої книжки”

11.04.2013
10 квітня до Інституту філології завітав відомий американський письменник-фантаст Девідсон Л. Геворт. Він розповів про свій шлях до творчого успіху, назвав речі, що його надихають, і поділився враженнями від візиту до України.
Девідсон Л. Геворт почав писати з 6-ти років, шукаючи втечі від реальності у світі дитячої фантазії. Остаточно утвердитися у виборі письменницького життєвого шляху Девідсону допомогла поїздка в ранні роки на батьківщину своїх предків – ВеликуБританію. Просякнуті історією замки Старого Йорку, фантастичні розповіді про драконів і королів стали постійним джерелом натхнення для майбутнього прозаїка. Однак перед тим, як повністю присвятити себе омріяному фаху, Девідсону довелося навчитися заробляти на життя різними способами. Він працював пожежником, студіював екологію в університеті, брав участь в організації роботи спортивного радіо в Сан-Франциско, а також очолював місцевий театр.
Письменницька діяльність постійно манила до себе Девідсона. Тому з-під його пера народжувалися оповідання, статті та навіть сценарії до фільмів, теле- і радіопередач. Так, письменник розповів студентам-філологам про свою співпрацю з Мелом Гібсоном. Написавши сценарій до фільму останнього, Девідсон відмовився від оплати роботи за однієї умови – його ім’я мало фігурувати у титрах.
Після років роботи у великій видавничій компанії, що намагалася диктувати Девідсону що і як писати, він вирішив піти власним шляхом у світі літератури. Так, у 2008 році письменник розпочинає роботу над трилогією Prali. Невдовзісвітпобачиливсітритоми.
Щодо творчої манери письма Девідсона, то він сам себе порівнює з К. Левісом і Дж. Толкіном. “Якщови ненавидите «Сутінки», вам сподобаютьсямоїкнини. Найбільше моє фентезі за духом схоже на фільми «Володар перснів» і «Хоббіт». Я завжди закладаю позитивний посил у свої книжки. Мені чужа сексуальність і брутальність”, - розповівДевідсон.
Книжки Девідсона з успіхомпродаються у всіхвеликих країнахсвіту, за винятком Китаю. Прозаїкприпускає,щокомуністичнійідеології «фентезі» чуже.
В УкраїнуДевідсонприїхав, погодившись на пропозицію друга. До того пронеїнічого не чув. Письменник-фантаст бувприємновраженийбагатством істародавністюкультуриКиєва. Столицявидаласяпрозаїкупривабливішою за Лондон. Натомість про власну малу батьківщину – Каліфорнію – Девідсонвідгукується неоднозначно. З одного боку, в ній, як і у Штатахзагалом, пануєзаконослухняність, проте з іншого бокуКаліфорніямаєвисокийрівеньзлочинності й занадто дороге життя.
Виходячи з власногодосвіду, Девідсонзакликавстудентів-філологівзавжди, не зважаючині на що і ні на кого, “робити те, щови любите”:“Зробіть роботою те, чим вам подобається займатися, і тоді це вже не буде щоденною важкою працею. Ви просто отримуватиме гроші за улюблену справу”.
НасамкінецьДевідсонвідповівнадекільказапитаньслухачів і нагадавусім, що“життякоротке, від кожного дня варто братии помаксимуму”.

Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, пресс-центр Інститутуфілології






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024