Новини

 

Екскурсія студентів юридичного факультету до Верховного Суду України

20.03.2013
14 березня 2013 року студенти юридичного факультету відвідали з екскурсією Верховний Суд України – найвищий судовий орган у системі судів України загальної юрисдикції. Метою відвідин було не лише ознайомлення на практиці з особливостями діяльності, історією, видатними постатями Верховного суду, але й підвищення правової свідомості та правової культури майбутніх правників.
Екскурсія проходила у приміщенні Кловського палацу – унікальної пам’ятки архітектури, що вражає своєю неповторністю та самобутністю. За час існування у Кловському палаці працювали різні установи. Спершу — друкарня Києво-Печерської лаври, потім — військовий шпиталь, протягом 1811-56 років — Перша чоловіча гімназія, з 1856 і до 1917 року — жіноче духовне училище. Споруджений у 1756 році для розміщення почесних гостей Києво-Печерської лаври, нині «Палац Правосуддя», як його називають кияни, виконує почесну роль - в ньому здійснює правосуддя Верховний Суд України. Тож студентам випала чудова нагода поринути в історію та відчути атмосферу, в якій приймаються рішення найвищим судовим органом у системі судів України загальної юрисдикції.
Впродовж екскурсії студенти відвідали залу засідань Пленуму Верховного Суду України, конференц-залу, залу судових засідань, в якій приймаються рішення цивільною, господарською та адміністративною палатами Верховного Суду. Варто звернути увагу на те, що кожен елемент приміщення є неповторним за своїм стилем, оздобленням та має певне символічне значення. Так, Парадні сходи палацу, що ведуть до зали судових засідань, виконані з граніту - символу твердині - та прикрашені скульптурами-символами чеснот Справедливості, Поміркованості, Неупередженості та Хоробрості. Стіни конференц-зали Верховного Суду прикрашені гіпсовою ліпниною у вигляді голубів - символів миру, снопів - символів щедрості, а також картушами омега - це архітектура, яка посміхається. Зала засідань Пленуму Верховного Суду України в свою чергу оздоблена на тематику становлення державності України. Це, зокрема, розписи із зображеннями князя Ярослава Мудрого з Руською правдою, гетьмана Пилипа Орлика з першою конституцією України, першого президента України Михайла Грушевського з четвертим універсалом.
Не менш цікавим видалося учасникам екскурсії ознайомлення із експозицією Музею Верховного Суду України, у складі якої – історичні документи, матеріали, фактичні свідчення про шляхи розвитку судоустрою і судочинства в Україні, пам’ятні подарунки, що репрезентують відносини ВСУ з іноземними державами.
Проте найбільше студентам запам’яталася зустріч із Першим заступником Голови Верховного Суду України, Заслуженим юристом України Романюком Ярославом Михайловичем, під час якої майбутні юристи мали змогу поспілкуватися, поставити актуальні питання і отримати ґрунтовні відповіді щодо особливостей діяльності Суду. Варто зазначити, що зовсім недавно, 11 березня цього року, Верховний Суд України святкував своє 90-річчя з дня утворення. З нагоди урочистої події студенти отримали з рук Першого заступника Голови Верховного Суду України Романюка Ярослава Михайловича буклети з детальною інформацією про діяльність Суду, його структуру.
Слід зауважити, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка, зокрема юридичний факультет, активно співпрацює із Верховним Судом України. Так, 19 вересня 2012 року між ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіком Леонідом Губерським та Головою Верховного суду України Петром Пилипчуком було підписано Договір про співробітництво між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Верховним судом України, що сприятиме координації науково-практичних досліджень і заходів Верховного суду України та юридичного факультету КНУ, обміну досвідом у сфері реалізації чинного та розвитку національного законодавства. Таким чином студенти юридичного факультету КНУ отримали можливість закріплювати теоретичні знання, набуті в процесі навчання, розвивати професійні якості, застосовувати їх у практичній діяльності, формувати навички узагальнення та аналізу практики щодо застосування чинного законодавства.
Студенти залишилися задоволеними та приємно здивованими теплим прийомом і пізнавальною розповіддю про роботу Верховного Суду України. Сподіваємося, що подібні заходи сприятимуть формуванню високопрофесійних фахівців в галузі юриспруденції та допоможуть розвинути високий рівень правової свідомості та правової культури студентської молоді.

Відділ зовнішніх зв’язків
Студентського парламенту
юридичного факультету,
Митник Олена







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024