Новини

 

Світ Валерія Франчука

05.03.2013
У художній галереї Червоного корпусу університету відкрилася виставки заслуженого художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та премії імені Василя Стуса, члена Національної спілки художників України Валерія Франчука.
У відкритті взяли участь, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров, заступник декана з наукової роботи філософського факультету Сергій Руденко, завідувач кафедри української філософії та культури Мирослав Русин, студенти-культурологи кафедри етики, естетики та культурології філософського факультету. Організатори виставки художніх робіт Валерія Франчука Центр фольклору та етнографії Інституту філології КНУ.
Розповідаючи про свої роботи, Валерій Франчук зазначив: «мої картини часом сміються, часом сумують. На багатьох з них зображені дерева, але якщо придивитися – вони схожі на постаті». І таких постатей у художника чимало. Одні стоять на берегах озер, закутані в зелені шалі («Сині очі Волині»), інші красуються в золотисто-багряних шатах («Пахне осінь»), навіть краплі ранкової роси він персоніфікує («Моя світанкова роса»).
«Про художника Валерія Франчука можна сказати, що він – Літописець України, адже все його життя пов»язане з долею народу. Цикл творів присвячених історії козацької доби, пам»яті жертв голодомору, тяжкій праці ліквідаторів Чорнобиля не дають забути пройденої дороги життя України. Кожна картина - як придорожній хрест, біля якого потрібно спинитися, подумати, помолитися і піти далі» (Олена Шовкова).
Творче кредо митця: «Я творю для того, щоб люди не забували, що в них є душа. А кажуть, вона вічна...»
У стінах галереї Головного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка картини Валерія Франчука будуть експонуватися до 15 березня 2013 року.













фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024