Новини

 

«Актуальні проблеми теорії і практики нотаріального, цивільного, виконавчого процесів: їх співвідношення та взаємодія» - тема конференції , що відбулася на юридичному

28.02.2013

Не пройшло і два роки, як кафедра нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури провела наукову конференцію, присвячену заснуванню кафедри. З цієї нагоди наш університет мав честь приймати в себе заслужених юристів та наукових працівників у сфері права з Росії, Франції, Чехії, Великобританії, Білорусії та інших країн. Серед гостей були Абова Тамара Євгенівна,Борисова Олена Олександрівна, Блажеєв Віктор Володимирович, Фокина Марина Анатоліївна, Мєдвєдєв Ігор Геннадійович, Ярослав Пешек та багато інших представників науки і практики нотаріального, виконавчого процесів та адвокатури. На конференції можна було зустріти також дуже велику кількість учасників і з України, наприклад, Костицького Михайла Васильовича, Гуменюка Василя Івановича, Селіванова Анатолія Олександровича, Руденка Миколу Васильовича, інших делегатів з провідних юридичних вищих навчальних закладів України, а також практичних працівників.
Урочисте відкриття конференції відбулося 21 лютого 2013 року в актовій залі Червоного корпусу. Вітальне слово було надано ФурсіСвітлані Ярославівні – доктору юридичних наук, професору, академіку Національної академії правових наук України, Заслуженому юристу України, завідувачу кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури. Вона висловила подяку гостям за допомогу і підтримку в організації конференції, за те, що вони віднайшли в своєму завантаженому графіку можливість вирватись і взяти участь у обговоренні насущних питань.
Не можна не згадати про те, як Абова Тамара Євгенівна привітала кафедру з її відкриттям і подарувала її представникам сувеніри, привезені із Москви. Після прийняття привітань гостей та їх вступних доповідей розпочалась робота конференції в режимі пленарного засідання.
В цьому режимі були заслухані доповіді, присвячені сучасним проблемам нотаріату, виконавчої служби; філософсько-методологічним проблемам цивільного, нотаріального, виконавчого та інших процесів; питанням порівняльного співвідношення українського та російського судочинства, їх модернізації; проблеми застосування рішень ЄСПЛ в рамках національного законодавства тощо. Окремо піддавалися глибокому аналізу ряд принципів, що закладені у розбудову досліджуваних інституцій, механізми їх функціонування.
Учасники конференції у своїх доповідях обмінювалися досвідом діяльності системи нотаріату, адвокатури, органів виконавчої служби, піддавали аналізу та критиці досвід іноземних держав, обговорювали перспективи впровадження нових інституційних перетворень в межах правової системи України, Росії, країн Європи та світу.
Послухати провідних науковців прийшла досить велика кількість студентів, домінуючими, звісно, були спеціалізації кафедри-організатора.
По закінченню пленарного засідання планувалось, що робота конференції продовжиться в секційному режимі, проте колектив учасників вирішив не проводити розподілення на секції, а заслухати всіх бажаючих доповідачів в межах однієї, що сприяло б більш активному обговоренню досліджуваних тематик.
Дискусія, котра виникла в подальшому, виправдала свою мету. В другій половині дня науковці почали детально аналізувати перспективи впровадження інституту медіації в Україні, піддавали дослідженню його позитивні і негативні сторони, якості, котрими повинен володіти професійний медіатор, сферу відносин, на які могло б поширюватись врегулювання спорів із залученням медіатора, та багато інших актуальних питань.
У цьому контексті дуже цікавими виявилися доповіді представників Росії (д.ю.н., проф. завідувач кафедри Вороніжського державного університету Носирєва Олена Іванівна) та Чехії (д.п.н., президент Спілки молодих Європейців Ярослав Пешек), які ґрунтовно окреслили підвалини формування та функціонування інституту медіації в Європі та Росії.
Під час проведення цього етапу конференції були заслухані доповіді Гетманцева Олександра Валентиновича, Єфремової Надії, Лебедь Валерії Володимирівни, Лук’янової Ірини Миколаївни, Мінченко Раїси Миколаївни, Нігматдинова Рината Мунзировича, Рассахатської Наталії Олександрівни та багатьох інших. Цікаво було почути і думку практичних працівників, серед яких було заслухано Котик Олену Володимирівну та Лихолат Ірину Петрівну, що висловлювали досить цікаві погляди на діяльність нотаріусів в Україні. Також було вирішено заслухати молодого науковця із Саратова Ануфріїва Альберта Юрійовича, що цікаво окреслив проблемні питання правової визначеності судових витрат.
Здавалося б, що після такої плідної роботи вже й нічого додати, проте на наступний день, 22 лютого 2013 року, конференція вибухнула з новою силою: до її роботи долучилися молоді науковці, студенти та аспіранти провідних вищих навчальних закладів України та близького зарубіжжя. Свіжий погляд на сучасний стан розвитку суспільних відносин у сфері діяльності нотаріату, адвокатури та органів виконавчої служби висловлювали Дерій Олена, Вінциславська Марія, Фурса Євген, Антонюк Лілія, Чех Ольга, Скорич Олена, Косенкова Анастасія, Аліменко Олександр та багато інших.
Головуючими на засіданні студентів були Фурса Світлана Ярославівна, Костицький Михайло Васильович, Кучер Тетяна Миколаївна, Бондарєва Марія Володимирівна та Рабовська Світлана Янівна. Досить цікаво було почути, як молоді науковці захищають свої позиції під тиском запитань з боку практичних працівників та науковців, проте мусимо зауважити, що всі трималися гідно і достойно, послідовно відстоюючи свої погляди.
Закінчення конференції ознаменувалося культурно-оглядовою екскурсією до Києво-Печерської Лаври, де наші гості змогли насолодитися перебуванням серед краси, величі та святості, відчути подих історії.
За результатами проведення конференції було видано збірник тез, котрий налічував більше, аніж 500 сторінок. Науковий рівень і новизна вміщених в ньому доповідей викликали у людей бажання придбати додаткові примірники, що призвело до прийняття рішення про запуск нового тиражу.
На конференції були також представлені кілька книг, присвячених історії кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури, а також закладені підвалини реалізації міжнародного проекту, що стосується розвитку цивілістичної науки і має на меті видання збірника наукових праць російською мовою для поширення та подальшої уніфікації наукових поглядів щодо розбудови нашої держави, а також держав-побратимів. Саме заради цього російська мова і була обрана у якості основної для реалізації поставленої мети.
До проведення конференції активно долучалось Наукове товариство студентів та аспірантів, а також Студентський парламент юридичного факультету. Щоб захід відбувся на належному рівні, окрім викладачів кафедри, безпосередніх організаторів конференції, свій вклад внесли Шурин Олена, Макарчук Роман, Дзьоба Дмитро, Мельниченко Руслан, Косткіна Юлія, Білоцерковець Назар , Бурбан Назар, Дудар Марта, Скорич Олена, Козак Олександр, Хавко Романна, Литвиненко Євген, Мартинов Ігор, Рибак Олександра, Чех Ольга та Савчук Юлія.
Відповідальність за підведення результатів конференції взяла на себе Тамара Євгенівна Абова, яка, висловлюючись від себе та від імені своїх колег, сміливо підсумувала, що захід дійсно «Відбувся», а новостворена кафедра показала, що цілеспрямовано налаштована на плідну працю, а також на співпрацю, для якої кордони держав не існують.
Ми ж зі свого боку сподіваємось, що такий потужний старт лише заклав підвалини для майбутніх зустрічей, круглих столів, конференцій та семінарів, на які ми з нетерпінням чекаємо.











Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024