Новини

 

У Львові обговорювали ефективність студентських служб

23.02.2013
20 лютого 2013 року у Львові відбувся робочий семінар з питань удосконалення доуніверситетської освіти у ВНЗ України. Даний семінар проходив у рамках проекту ТЕМПУС 530534-TEMPUS-1-2012-1-UK-TEMPUS-SMGR «Підвищення ефективності студентських служб» («IMPROVING THE EFFICIENCY OF STUDENT SERVICES (IMPRESS)), на базі Львівського національного університету імені Івана Франка.
Учасниками семінару були представники партнерів проекту, зокрема, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Донецький національний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Українська асоціація студентського самоврядування, а також партнери з ЄС: координатори проекту (Університет Нозамбрія (Ньюкасл, Велика Британія) та Університет Томаша Бата (Злін, Республіка Чехія).
Даний проект поставив має на меті удосконалення «студентського досвіду» у вищій освіті в Україні. В результаті це має надати змогу українським студентським службам набути європейських стандартам і відповідати сучасним вимогам забезпечення якості згідно з принципами Болонського процесу. Досягнення даної мети можливе шляхом впровадження нових управлінських структур в чотирьох вищезгаданих провідних класичних українських університетах. Такими новими управлінськими структурами є Центри працевлаштування та кар’єрного росту. Ці Центри допоможуть систематизувати і модернізувати студентські служби в університетах, що охоплюють увесь студентський досвід - перед вступом (профорієнтація), під час навчання (виробнича практика, працевлаштування, соціальні компетенції та інше) та після закінчення навчання (професійні мережі випускників); створення студентського представництва в управлінні університетами (європейський досвід); розвиток студентських спілок, що дасть студентам можливість передбачати заздалегідь можливі проблеми на ринку праці та в суспільстві після закінчення університету.
Головний менеджер проекту Альфредо Москардіні, професор Університету Нозамбрія (Ньюкасл, Велика Британія), розповів присутнім про основну структуру даного проекту, основні завдання щодо вдосконалення вступної кампанії та доуніверситетської підготовки.
Представники університетів-партнерів на семінарі здійснили презентацію своїх ВНЗ. Так, кандидат економічних наук, асистент кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка М.В.Ситницький презентував структуру КНУ ім. Т. Шевченка та контингент студентів у ньому, профорієнтаційні заходи університету (дні відкритих дверей, акції та конкурси для майбутніх абітурієнтів, олімпіади для учнів старших класів на базі університету), розповів про доуніверситетську підготовку на підготовчому факультеті, підготовчому відділенні та факультеті навчання іноземних громадян, а також про співпрацю університету із зарубіжними університетами, посольствами.
Презентована практика існуючих заходів студентського сервісу в
Університеті, зокрема профорієнтаційної діяльності з середніми школами, з іноземними студентами та дій у напрямі другої вищої освіти та навчання протягом життя, отримала оцінку як така, що є однією з найкращих систем серед університетів учасників семінару. І в рамках семінару сформовано генеральний план для відрядження представників українських університетів у м. Злін (Чеська Республіка) з метою вивчення досвіду в Університеті Томаса Бата.








Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024