Новини

 

«Зміцнення українсько-канадського партнерства у сфері вищої освіти» - імпульс до поліпшення взаємодії двох університетських систем

13.02.2013
Освіта не має кордонів. З кожним роком все більще молодих українців прагнуть здобувати освіту в зарубіжних навчальних закладах, натомість росте популярність українських ВНЗ серед іноземних студентів. За останні 2 роки кількість студентів-іноземців в університетах України зросла з 44, 1тис. до 61 тис. осіб. З огляду на ці процеси і потреби їх всебічного аналізу Спілка ректорів України і Канадське бюро міжнародної освіти під егідою МОНмолодьспорту України організували семінар «Зміцнення українсько-канадського партнерства у сфері вищої освіти», що відбувся 11 лютого 2013 року в КНУ імені Тараса Шевченка. Мета семінару сприяти діалогу між керівниками українських і канадських вищих навчальних закладів
У семінарі взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма, президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, ректор КНУ імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, Посол Канади в Україні Трой Лулашник, президент Канадського бюро міжнародної освіти (КБМО) Карен МакБрайд, представники 11 канадських та 27 українських вищих навчальних закладів.
Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма привітав учасників семінару та відзначив важливість проведення такої зустрічі в умовах, коли інтеграція вітчизняної освіти до європейського та світового освітніх просторів є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері вищої освіти. Зокрема, він зазначив, що вища освіта є важливою складовою вирішення існуючих у країні проблем і сьогодні, як ніколи раніше, вища освіта повинна бути в центрі наших зусиль, спрямованих на проведення соціально-економічних реформ. І багато в чому саме реформування системи вищої освіти України в контексті її інтеграції до європейського та світового освітніх просторів стає відповіддю на виклики , що стоять перед країною сьогодні.
Президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, ректор КНУ Леонід Губерський, вітаючи усіх присутніх в стінах Шевченкового університету, зазначив: «Сьогоднішня зустріч ректорів університетів України і Канади – це ще одна сторінка, що буде вписана в історію українсько-канадських відносин у системі освіти. Адже в сфері вищої освіти такий рівень зустрічі є першим, хоча співпраця окремих університетів двох держав започаткована ще в 70-х роках минулого століття. У 1977 р. Чернівецький університет підписав угоду зі Саскачеванським університетом про обмін освітянами». Він коротко виклав історію українсько-канадської співпраці в освітній сфері, звертаючи увагу на те, що тривалий час співпраця стосувалася переважно питань україномовної дошкільної і середньої освіти, написання підручників та підготовки вчителів з української мови.
На його думку університетська співпраця, що започаткувалася загалом з питань мовознавчої науки, обміну студентами і викладачами, у недалекому майбутньому повинна перерости у широкомасштабну програму роботи з різних аспектів наукової та навчальної діяльності на взаємовигідних умовах для наших держав і народів. Леонід Губерський підкреслив, що 25 університетів України мають прямі угоди з університетами Канади, а нинішній семінар під час якого відбудеться прямий діалог ректорів – це великий поштовх до поліпшення взаємодії двох університетських систем.
Президент Канадського бюро міжнародної освіти (КБМО) Карен МакБрайд наголосила, що КБМО вважає, що міжнародна освіта є одним з найкращих способів зближення культур, заохочення взаємного розуміння та розвитку політичних, культурних та економічних зв»язків між народами. Розвиткові співпраці з українськими ВНЗ Бюро надає особливого значення і має широкомасштабне планування своїх програм у нашій країні. Варто зазначити, що починаючи з 1992 року, КБМО продемонструвало найдовший безперервниц період присутності в сфері надання технічної допомоги, ніж будь-яка інша канадська організація в Україні, реалізуючи 15 проектів що загалом оцінюються у 60 мільонів доларів.

У рамках українсько-канадського освітнього семінару відбулися дискусії:
- вища освіта України та основні тенденції її розвитку в умовах глобалізації освітнього простору;
- уроки партнерства вищих навчальних закладів України та Канади;
- нові сфери потенційного співробітництва.
Ректори українських вишів та керівники навчальних закладів Канади представили аналіз власного досвіду співробітництва, розширили попереднє обговорення існуючого партнерства у вищій освіті між Україною та Канадою, запропонували можливі нові моделі співпраці, програми та механізми, що допоможуть розвивати це партнерство.
Після обговорення подальших напрямків співпраці та підведення підсумків роботи семінару відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Спілкою ректорів вищих навчальних закладів України та Канадським бюро міжнародної освіти.
Підписавши меморандум, Спілка ректорів вищих навчальних закладів України (СРВНЗУ) та Канадське бюро міжнародної освіти (КБМО) співпрацюватимуть у партнерстві задля розширення українсько-канадських двосторонніх відносин у сфері вищої освіти і наукових досліджень.
Обидві сторони глибоко зацікавлені відігравати роль центру заохочення і просування українсько-канадських відносин у сфері вищої освіти і науки, і хотіли б спільно обговорювати і розвивати діяльність у таких пріоритетних напрямках: академічне і наукове співробітництво, обмін студентами та викладачами.
Два дні канадські освітяни провели у Києві, де відвідали кілька університетів. Програмою їхнього візиту в Україну передбачено також зустріч з освітянами Львова.






















































фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024