Новини

 

Лінгвістичний музей посприяє співробітництву з Королівством Норвегія

31.01.2013
На запрошення керівництва Київського національного університету імені Тараса Шевченка Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Йон Елведал Фредріксен 30 січня 2013 року відвідав університет та мiжфакультетський Лінгвістичнний музей. Цей музей є першим i поки що єдиним у свiтi музеєм мов i мовознавства, в якому системно представлено розділи та секції сучасного світового мовознавства. (http://linguist.univ.kiev.ua/museum/book/appendix.html).
Екскурсію проводив ініціатор створення музею професор Костянтин Миколайович Тищенко - відомий фахівець у галузі загального, романського та східного мовознавства, поліглот, який знає понад два десятки рiзносистемних мов, чудовий вчений та викладач, який блискуче читає лекцiї з французької, iталiйської, перської, фiнської, баскiйської, та багатьох інших мов.
Він розповів про цікаві моменти з історії українсько-норвезьких відносин, запозичення слів з норвезької мови в українській, відзначив нові напрями та досягнення у галузі світового мовознавства.
Посол Йон Елведал Фредріксен став 10233 відвідувачем і почесним гостем Лінгвістичного музею з моменту його створення у 1992 році. Він з великою зацікавленістю переглядав експонати, результати докторських та кандидатських дисертацій, коментував цікаві вислови норвезькою мовою.
Професор Тищенко К. М подарував монографію про історію розвитку мов та їх вивчення, що включає і розділи з мов скандинавських народів та слов’ян.
Посол Королівства Норвегія в Україні Йон Елведал Фредріксен зробив запис у книзі почесних гостей, відзначив унікальність музею та пообіцяв подумати про можливість розширення експонатів музею, пов’язаних із Норвегією та норвезькою мовою.
Про музей у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка знають у провідних університетах свiту. Десятки зарубiжних вчених з Великої Британiї, Iталiї, Іспанiї, Фiнляндiї, Нiмеччини, США, Iрану, КНР, Японії, Південної Кореї і тепер Норвегії залишили в книзi вражень свої схвальнi оцінки щодо концепцiї музею та його роботи.
Після екскурсії музеєм між Послом Королівства Норвегія в Україні Йоном Елведалом Фредріксеном, проректором з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) професором Бехом П.О. та начальником управління міжнародного науково-технічнного співробітництва на інноваційних технологій професором Заславським В.А. відбулася зустріч, в ході якої обговорювались: ідея створення в університеті Норвезького освітнього та науково-технічного центру імені Тура Хейердала; участь делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка у Арктичному семінарі, що організовує Університет Нурланда (м.Буде, Норвегія) в кінці березня 2013 року, за участю дипломатичних кіл міністрів освіти Росії та Норвегії, магістрів та аспірантів з Росії, України та інших країн, що навчаються в Університеті Нурланда; організацію літньої школи; розвиток співробітництва з університетами Норвегії: University of Tromso, Gjovik University College; питання співробітництва з Міжнародним фондом соціальної адаптації (м.Київ).

Управління міжнародного науково-технічного
співробітництва та інноваційних
технологій університету


































фото Юрія ТИВОНЧУКА/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024