Новини

 

Володимир БУГРОВ: «Розвивати фундаментальну науку — наша спільна місія...»

18.01.2013
Володимир БУГРОВ, доцент, кандидат філософських наук, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка:

— До університету звернулося Міністерство освіти, науки молоді та спорту із запитом про те, чи університет погодиться, щоб у процесі реформування структури міністерства Кримська астрофізична обсерваторія увійшла до нашого єдиного комплексу як відокремлений структурний підрозділ. І ректор відповів, що ми згодні. Чому? По-перше, наш університет залишився фактично єдиним, де відбувається не просто підготовка фізиків, а спеціалізована підготовка в галузі астрономії, оскільки в нас є кафедра астрономії, власна обсерваторія в Києві, кілька спостережних астрономічних майданчиків, ми готуємо астрономів на високому фаховому рівні. Підтвердженням цього є те, що минулого року студентська команда України на міжнародній олімпіаді з астрофізики та фізики космосу в Ріо-де-Жанейро складалася з трьох осіб, і всі троє були студентами кафедри астрономії фізичного факультету нашого університету й завоювали на цьому поважному конкурсі одну срібну і дві бронзові медалі. Крім того, наша астрономічна обсерваторія бере участь у міжнародних проектах, і університет має високий рівень міжнародного визнання, минулого року міжнародний рейтинг компанії QS із першого разу включив університет до переліку провідних університетів світу. Розуміючи важливість розвитку астрономії як науки фундаментальної, ми погодилися, бо наш університет є класичним дослідницьким університетом. Тим більше, що світова традиція полягає в тому, що і фундаментальна, і прикладна науки розвиваються передусім в університетах, і в нас діє кредо «Навчати досліджуючи!» Наші викладачі є одночасно науковцями, друкуються в провідних наукових журналах світу, той же фізичний факультет бере участь в експериментах на Великому Андронному коллайдері, вчені нашого фізичного факультету посідають друге місце в Україні за індексом цитування, університет — на першому місці, а серед академічних установ — на третьому місці в Україні. Отже, розуміючи нашу функцію перш за все як дослідницьку, ми погодилися на цю пропозицію, щоб забезпечити, з одного боку, тривалість фундаментальних досліджень, адже в цілому в Україні вони скорочуються, а в університеті не зменшуються. З іншого боку, ми б хотіли, щоб наші студенти, аспіранти, молоді науковці підключилися до тих досліджень, які проводяться в Кримській обсерваторії, щоб створити такий цілісний науковий комплекс, адже зараз у світі йдуть шляхом створення потужних навчально-наукових центрів.

Тому приєднання астрофізичної астрономії до університету ми розцінили як перспективний крок до покращання підготовки молодих вчених, в томі числі й із астрономії. Це могло б сприяти підвищенню рівня розвитку астрономії та астрофізики, адже між університетом і академією наук діє широкомасштабний договір, і ми практично єдині, хто має відділення цільової підготовки кадрів для Національної академії наук України, в нас щороку працюють понад 400 академіків, членів-кореспондентів, професорів, провідних учених з НАНУ, в тому числі по лінії підготовки астрономів та астрофізиків. Отже, наша позиція полягає в тому, що зараз необхідно всім згуртуватися, відкласти суперечки і працювати на розвиток української науки загалом, астрономічної та астрофізичної науки зокрема. І саме в такий спосіб українська наука може отримати належне їй світове визнання.

Ми зі свого боку готові до того, щоб працювати з НАНУ, з іншими національними академіями, ми вже працюємо з Російською академією наук, російськими вишами, міжнародними науковими і освітянськими організаціями — тому ми готові працювати з усіма, хто бачить позитивні тенденції, хто розвиває науку, хто будує освіту світового рівня, оскільки це корисно для наших науковців, студентів, які здобувають нові знання, нові практичні навички стають більш конкурентними на світовому ринку праці.

Більше того, сьогодні вже наші служби працюють із Міністерством освіти, Міністерством фінансів, щоб затвердити кошториси, зберегти кадровий потенціал обсерваторії, розширити перелік наукових тем, які можуть бути запропоновані до виконання ними, щоб астрофізична обсерваторія не стояла на грані виживання, а була дійсно науковим центром світового визнання, як це і пасує й обсерваторії, й нашому університету. Бо розвивати фундаментальну науку — наша спільна місія.

Кримські астрономи мають намір скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України через суд

Трудовий колектив Науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія» має намір подати позов про визнання незаконним розпорядження Кабінету Міністрів України, яким припиняється існування НДІ, і обсерваторія стає підрозділом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Таке рішення ухвалили 11 січня 2013 року на спільному засіданні профкому та вченої ради НДІ КрАО, повідомив журналістам «Центру журналістських розслідувань» провідний науковий співробітник інституту, доктор наук Юрій Цап.

Особливу стурбованість наукового колективу викликає ліквідація установи як юридичної особи. Це може призвести до безконтрольної забудови та відчуження землі в обсерваторії, вважають науковці, оскільки такі спроби вже були раніше. Як відомо, фірма «Консоль» 2010 року мала намір реалізувати проект забудови території обсерваторії: між унікальними телескопами планувалося будівництво котеджів, готелю, ресторану та розважальних закладів. Плани було згорнуто після протестів учених і публікацій у ЗМІ, оскільки така забудова могла б створити світлові перешкоди для наукових спостережень і нормальної роботи телескопів.

Обурення вчених і співробітників обсерваторії викликане й тим, що розпорядження Кабміну було ухвалено кулуарно, без будь-якого публічного обговорення й узгодження з науковцями. «Розпорядження Кабміну та наказ міністерства йдуть урозріз не лише з рішеннями трудового колективу, що висловився на користь переходу НДІ КрАО з усіма підрозділами й інфраструктурою в підпорядкування Національній академії наук України, а й із рекомендацією Верховної Ради України, яка в липні цього року ухвалила постанову № 5114-VI, де рекомендувала Кабінету Міністрів «розглянути можливість надання особливого статусу для Кримської обсерваторії як об’єкта державного значення», — говорить Юрій Цап. 10 січня 2013 року комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти ухвалив рішення надіслати листа прем’єр-міністрові Миколі Азарову з проханням переглянути вищезгадане розпорядження Кабміну.

Також обурення науковців викликане й тим, що до цього часу чиновники ігнорують звернення до них членів Української астрономічної асоціації, академіка НАН України Я.Яцківа, президента Російської академії наук Ю.Осипова, які наголошують на необхідності збереження за НДІ КрАО академічного статусу.

Колектив учених Кримської астрофізичної обсерваторії продовжує наполягати на скасуванні ліквідації НДІ та передачі його до складу Національного університету — про це йдеться в листі колективу, розміщеному на сайті КрАО, під яким ведеться збір підписів. На підтримку колективу вчених астрономів висловилося вже близько 800 науковців, студентів, бізнесменів, громадських діячів, представників різних громадських організацій як з України, так і з Росії.

Микола СЕМЕНА, «День», Сімферополь
Рубрика: CуспільствоГазета: №6, (2013)

http://www.day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/pro-vidpovidnist-svitovomu-trendu

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024