Новини

 

Представники Українського науково-технологічного центру та КНУ активізують співробітництво

14.01.2013
10 січня 2013 року КНУ імені Тараса Шевченка відвідали представники Українського науково-технологічного центру (УНТЦ, http://www.stcu.int/) в Україні. Відбулася зустріч з проректором з наукової роботи С. Вижвою, проректором з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) П. Бехом, начальником управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій В.Заславським, заступником начальника відділу міжнародного співробітництва О.Меньшовим та виконуючим обов'язки генерального директора корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка» В.Пасічним.
Учасники зустрічі обговорили питання розвитку науково-технічного співробітництва.
Проректор С. Вижва поінформував представників УНТЦ в особі заступника виконавчого директора УНТЦ (США) В. Корсуна, заступника виконавчого директора УНТЦ (Європейський союз) Мішеля Зає та менеджера проектів неурядового співробітництва П. Мельник-Мельникова про участь університету у виконанні науково-технічних проектів.
Зокрема, він зазначив, що за останні 2 роки виконано 13 проектів, разом з тим їх кількість може бути значно більшою. Науковці університету накопичують досвід з підготовки проектів, що фінансуються з-за кордону і НДЧ та управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій докладають зусилля для своєчасного інформування про конкурси та здійснюють консультативну допомогу у підготовці пропозицій та грантів.
Заступник виконавчого директора УНТЦ В. Корсун зауважив, що УНТЦ організовує взаємозв’язки, підтримує взаємодію між представниками компаній та бізнесу різних країн, і пропонує для експертизи проекти, що подаються на розгляд в УНТЦ, а також висловив велику зацікавленість у розвитку співробітництва з науковим парком університету.
УНТЦ співпрацює з багатьма фондами та донорськими організаціями (http://www.stcu.int/documents/reports/distribution/newsletter/fo/fo.pdf), що виступають інвесторами проектів та партнерами-організаціями із США, Канади та Європейського союзу. На сайті УНТЦ представлено напрями наукових досліджень, що мають найвищий пріоритет при виділенні фінансування. На 2013 рік бюджет УНТЦ складає понад 17 млн. дол. США і перевага буде надаватися партнерським проектам, що мають основу для розвитку співробітництва. Термін підготовки та підписання проекту не перевищує 3-4 місяці. Він підкреслив важливість отримання закордонних патентів та ліцензій, що є складовою комерціалізації науково-технічних розробок. Для розвитку співробітництва та отримання коштів потрібні нові партнери, нові зв’язки та участь у міжнародних конференціях, виставках, прямих контактах з представниками бізнес кіл. Партнери можуть допомагати у пошуку донорів та зацікавлених фірм. УНТЦ здійснює повне супроводження партнерських проектів та їх моніторинг за міжнародними стандартами. У розвитку співробітництва значна увага повинна приділятись інтелектуальній власності та підготовці спеціалістів з трансферу технологій. УНТЦ запрошує бажаючих на навчання з проблем комерціалізації наукових розробок.
Заступник виконавчого директора УНТЦ Мішель Зає відзначив велику зацікавленість Європейських країн та компаній у налагодженні партнерських відносин, взаємодії у рамках рамкової програми FP-7, Horisont 2020
та інших. Менеджер програми Партнерства (неурядові організації-партнери)П. Мельник-Мельников представив методичну літературу для підготовки інноваційних проектів та трансферу технологій і передав матеріали для використання в НДЧ.
Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) П. Бех розповів про наявність партнерських угод на рівні університетів, значну кількість відряджень науковців та викладачів за грантами та програмами в освітній галузі (ТЕПРУС, ЕРАЗМУС-МУНДУС), що створює значний потенціал для розвитку науково-технічного співробітництва із закордонними організаціями.


Управління міжнародного науково-технічного
співробітництва та інноваційних технологій






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024