Новини

 

У КНУ відбулося третє засідання Конституційної Асамблеї (фото)

06.12.2012
6 грудня відбувається третє пленарне засідання Конституційної Асамблеї в КНУ імені Тараса Шевченка.
На запрошення членів Асамблеї у заході взяли участь Секретар Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Томас Маркерт, віце-президенти Венеціанської Комісії Ханна Сухоцька та професор Гельсінського університету Карло Туорі, члени Комісії - Євгеній Танчев, Джеймс Гамільтон, радник Генерального Секретаря Ради Європи Лейла Каячік.
До порядку денного роботи Конституційної Асамблеї включені питання концептуальних засад конституційно-правової модернізації правосуддя в Україні, проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» та визначення поняття та системи правоохоронних органів. Окрім того, члени засідання розглядають питання змін у складі окремих комісій Конституційної Асамблеї та створення підкомісій.
Як зазначив Голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук, нинішнє засідання свідчить про початок практичної участі Венеціанської Комісії в конституційному процесі України. «Ми приділяємо велике значення співпраці з Європейською комісією «За демократію через право», оскільки вона є основною науково-експертною інституцією Європейського співтовариства, а її висновки та рекомендації розглядаються нами як стандарти, які необхідно широко застосовувати у процесі конституційно-правової модернізації», - підкреслив Леонід Кравчук.
Секретар Конституційної Асамблеї, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук заявила, що Україна як член Ради Європи та держава, яка задекларувала європейську інтеграцію як свою стратегічну перспективу, має виконувати взяті на себе зобов’язання правового характеру щодо приведення національного законодавства до європейських стандартів. Чи не головною проблемою відповідності європейським принципам є питання стану правосуддя та якості роботи судової влади в державі, зауважила вона.
Реальна реформа передбачає публічне обговорення та створення атмосфери відкритої дискусії, зазначила М.Ставнійчук. Саме тому сьогоднішня дискусія в рамках пленарного засідання Конституційної Асамблеї, а також круглий стіл з питань реформування судової системи за участю експертів Венеціанської Комісії, керівників судових інституцій, членів Конституційної Асамблеї, відбуваються у відкритому режимі з онлайн-трансляцією в Інтернеті (на сайті www.cau.in.ua).















































фото: Марини Головньової

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024