Новини

 

У ВІКНУ ділилися досвідом самоврядування

19.11.2012

Уперше у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) 17.11.12 проведено тематичну нараду голів органів курсантського (студентського) самоврядування вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ) «Досвід організації курсантського (студентського) самоврядування: проблеми та перспективи розвитку»,що була присвячена Міжнародному Дню студента.
Участь у заході брали голови курсантських (студентських) рад ВІКНУ, Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Національного авіаційного університету, Національної академії Служби безпеки України, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» та Київського військового ліцею імені Івана Богуна.
У своєму виступі на відкритті наради начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін висвітлив ряд важливих питань щодо особливостей системи організації курсантського (студентського) самоврядування, роботи громадських організацій у ВІКНУ.
– У ВІКНУ курсантському (студентському) самоврядуванню приділяється велика увага, – підкреслив Віктор Володимирович. – Ви маєте вплив на всі сторони життєдіяльності Військового інституту, надаєте можливість більш широко реалізувати права та інтереси курсантів та студентів. Для нас це має особливе значення ще й тому, що Статути Збройних Сил України жорстко регламентують та обмежують деякі права та свободи військовослужбовців. Я б хотів звернути увагу на два ключових слова: самоврядування (самоуправління) та курсантський (студентський) центризм. Вони визначають вашу роль та місце, ставлять курсанта (студента) у центр життя навчального закладу, – зазначив генерал-майор Віктор Балабін.
На завершення свого виступу начальник Військового інституту запропонував у наступному році обговорити проблеми та перспективи розвитку курсантського (студентського) самоврядування на конференції за участю представників громадських організацій всіх ВВНЗ.
Про історію створення, напрямки діяльності, підрозділи та досягнення Студентського парламенту університету розповів його голова Максим Макарчук.
– Що нам дає наша робота, на що вона спрямована? – запитав у присутніх Максим Миколайович й відповів на своє запитання: – Це кредит довіри до нас з боку керівництва університету й досвід, що буде потрібен нам у майбутній професійній діяльності. Головне те, що нам вдалося встановити діалог із громадськістю. Ми намагаємось бути подалі від політики й працювати заради університету, заради студента.
Роль громадських організацій ВІКНУ у зміцненні військової дисципліни та покращенні навчально-виховного процесу висвітлив у своєму виступі заступник начальника Військового інституту з виховної роботи полковник Віктор Уліч.
– Сьогодні у ВІКНУ плідно працюють шість громадських організацій: Рада ветеранів, Рада офіцерів, Рада сержантів, Курсантська рада, Воєнно-наукове товариство курсантів та аспірантів й профбюро, – зазначив Віктор Леонідович й розкрив за напрямками їх діяльність. – Головне наше досягнення в цій сфері полягає в тому, що їхня роль не обмежується, як раніше, лише культурно-виховними заходами. Сьогодні вони впливають на всі сторони нашої життєдіяльності: навчально-виховний процес, культурно-просвітницькі та спортивно-масові заходи, громадське життя.
Роботу Курсантської ради ВІКНУ презентував у своєму виступі її голова старший сержант Руслан Колішенко.
– На початку своєї діяльності, – сказав старший сержант Руслан Колішенко, – я ставив перед собою 10 завдань. Сьогодні мені приємно доповісти вам, що за допомогою членів нашої ради, керівництва Військового інституту та Студентського парламенту університету всі ці завдання вдалося виконати. Серед них основним було – забезпечення прав та інтересів курсантів (студентів). Серед інших – створення свого Знаку, сайту, газети, гуртків та інше.
На нараді також виступили: голови відділів Курсантської ради ВІКНУ та курсантських (студентських) рад Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Національного авіаційного університету, Національної академії Служби безпеки України, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» та Київського військового ліцею імені Івана Богуна.
Під час проведення наради її учасникам було презентовано «Положення про Курсантську раду Військового інституту», голови курсантських (студентських) самоврядувань ВВНЗ ознайомилися з матеріально-технічним забезпеченням громадських організацій ВІКНУ.
На завершення членам Курсантської ради ВІКНУ були вручені посвідчення. Учасники тематичної наради прийняли резолюцію, текст якої буде надіслано до Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України.


Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024