Новини

 

Інтегруємо освіту і виробництво

24.10.2012
Сьогодні проректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та керівник українського представництва фірми "1С" Вадим Мазур підписали угоду про співробітництво між університетом та фірмою "1С".
















фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ


Випереджаючий розвиток інформаційних технологій (ІТ) - надзвичайно важливий для економічного росту України, оскільки це один із найперспективніших інструментів підвищення ефективності вітчизняних підприємств. Головний «ресурс» розвитку ІТ - кадри, і розвиток цієї галузі залежить у першу чергу від їхньої кваліфікації.
На сьогодні фірма «1С» - одна з найпотужніших на терені СНД структур, які працюють в напрямку автоматизації управління та обліку на підприємствах різних галузей, видів діяльності та типів фінансування через найрозгалуженішу партнерську мережу. Програми фірми широко використовуються в Росії, Україні, Казахстані, Білорусі та в інших країнах світу. В Україні першу партнерську структуру фірми «1С» заснували на початку 90-х років тоді ще студенти факультету кібернетики нашого університету. Програмні продукти та технології «1С:Підприємства» широко використовуються в господарській, науковій, адміністративній діяльності для автоматизації управління та обліку підприємств усіх рівнів і галузей виробництва.
Понад 12 років фірма «1С» приділяє велику увагу взаємодії з освітньою сферою, докладаючи спільних зусиль для підготовки й перепідготовки кваліфікованих, справді потрібних економіці кадрів. Зважаючи на високий рівень авторитетності фірми, Київський національний університет імені Тараса Шевченка вже багато років тісно співпрацює з «1С» навчаючи студентів сучасним інформаційним технологіям. Останні роки університет став приділяти значну увагу навчанню програмним продуктам фірми «1С» не тільки своїх студентів, а й зовнішніх користувачів із підприємств різного профілю. Авторитет і освітньо-науковий рівень значно підвищує конкуренто-спро¬мож¬ність університету в проведенні такої підготовки. Із свого боку «1С» надає йому додаткову методичну й рекламну підтримку.
Оскільки «1С» значну увагу приділяє методичному забезпеченню викладання принципів та технологій роботи з власними продуктами, до розробки посібників і навчальних курсів активно залучаються провідні викладачі університету, зокрема факультетів економічного та кібернетики. Розроблені ними інформаційні матеріали являють собою повні, практично завершені курси з ведення бухгалтерського, податкового та кадрового обліку, оплати праці, налаштування, програмування, конфігурування та найбільш ефективного застосування програм «1С», при викладанні яких можуть використовуватися й найсучасніші «хмарні» обчислення. Це дозволяє викладачеві легко налаштовувати відповідні курси під будь-яку аудиторію слухачів. При підвищенні кваліфікації слухачів активно використовуються електронні навчальні посібники, технології дистанційної освіти.
Другий рік поспіль університет разом із фірмою «1С» проводить науково-практичні конференції «Нові інформаційні технології в освіті», в яких взяли участь представники понад 400 навчальних закладів України. Учасники конференцій мали змогу обмінятися практичним досвідом викладання та застосування системи програм «1С:Підприємство» в навчальному процесі, накреслити нові шляхи співпраці з фірмами-партнерами «1С» для реалізації спільних освітніх та дослідницьких проектів, обговорити інноваційну модернізацію освіти, поділитися досвідом інтеграції в міжнародну освітню сферу.
Велику роботу з підвищення кваліфікації керівних кадрів з використання продуктів фірми «1С» проводить нещодавно створений в Інституті післядипломної освіти університету Навчально-науковий центр державного управління та фінансового контролю. Проведені заняття дають можливість державним службовцям використовувати сучасні інформаційні технології для ефективного управління економікою на різних рівнях, краще розуміти складні економічні моделі та методи їх використання.
Значне розширення сфери викладання основних систем «1С» при підвищенні кваліфікації слухачів і студентів різного профілю викликало необхідність удосконалення існуючих форм співпраці фірми «1С Україна» з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка і, зокрема, Інститутом післядипломної освіти. Підписаний у жовтні договір між «1С» та університетом визначає не лише нові форми взаємодії, а й шляхи дальшої інтеграції таких флагманів освітнього й комп’ютерного ринків як Київський національний університет імені Тараса Шевченка і фірма «1С Україна».

Вадим МАЗУР,
керівник українського представництва фірми «1С»,
випускник факультету кібернетики 1994 року.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024