Новини

 

Московському державному університету імені Михайла Ломоносова виповнилося 250 років

05.02.2005
25 січня 2005 року святкував своє 250-річчя найбільший та, напевно, найславетніший вищий навчальний заклад Російської Федерації – Московський державний університет імені М. В. Ломоносова. Засновано цей осередок освіти, науки та культури в 1755 році Указом імператриці Єлизавети Петрівни. На сьогодні університет є одним з найпотужніших закладів освіти Росії, у ньому навчаються близько 40 000 студентів.

Проведенням та плануванням ювілейних заходів, що проходили з 23 по 26 січня, займався спеціально створений Оргкомітет, на святкування були запрошені делегації приблизно зі 150 зарубіжних та 300 російських університетів.

Відвідала святкування московських колег і делегація Студентського парламенту Київського національного університету імені Тараса Шевченка у складі голови Шамрая В’ячеслава, заступника голови Слабоуса Сергія та секретаря Павлової Тетяни.

Перше, що вразило нас, - це високий рівень організації святкових заходів, насиченість та альтернативність запропонованої програми. Студентський союз Московського університету приймав близько 100 гостей – лідерів студентського самоврядування університетів Росії, України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Білорусії, Казахстану, Хорватії, Польщі, Італії, Німеччини та ін. держав.

По приїзді нас розмістили у приміщенні університетського гуртожитку, що є частиною головного корпусу МДУ. Висота 15 поверху та Вороб’їних гір дозволяла спостерігати чудову панораму Москви прямо з вікна кімнати. У перший же день гостям було запропоновано відвідати Державний художній музей імені О.С. Пушкіна, де ми потрапили на виставку робіт Пікассо, насолоджувалися копіями грецьких та римських скульптур, золотом Шлімана, мистецтвом давніх єгиптян, полотнами та скульптурою середньовічних європейських майстрів. А ввечері організатори влаштували святковий прийом, де ми могли познайомитися та поспілкуватися з колегами з інших держав та університетів.

Другий день нашого перебування був досить насичений подіями та роботою. Саме 24 січня ректор МДУ акад. В.А. Садовничий відкрив конференцію “250 років Московському університету”, на якій виступив сам з чудовою доповіддю про історію, діяльність, значення та здобутки університету. Свої привітання озвучили і інші поважні особи, представники російської влади, ректори зарубіжних університетів. На конференції було також оголошено рішення Вченої ради про присвоєння звання Почесного професора МДУ Б.Є. Патону, президенту Національної академії наук України, представлено короткий фільм про університет, створений студентами.

Цього ж дня відбувся круглий стіл лідерів студентського самоврядування. На зустрічі було намічено основні можливі вектори співпраці, здійснено обмін інформацією про найближчі заходи. По лучшим ценам - MDR-8800P - вопросы и ответы!
Увечері нас чекав балет “Раймонда” у Большому театрі.

На 25 січня припадали найважливіші заходи ювілейних святкувань. Зранку за участю президента Російської Федерації В.В. Путіна було відкрито нову Фундаментальну бібліотеку Московського університету, що забезпечена найновішою літературою та технікою. У той же час в Успенському соборі Кремля проходило патріарше богослужіння, присвячене до Дня св. Тетяни, яка в Росії вважається покровителькою усіх студентів. Крім того, протягом усього дня на території університету проходили концерти за участю зірок російської естради, відбулося традиційне розлиття ректором медовухи для студентів. Увечері нас чекало урочисте зібрання у Кремлівському палаці з нагоди ювілею МДУ, в якому взяли участь відомі російські політики, гості ювілею. Після концерту гостей запросили на святковий прийом у бенкетній залі Кремлівського палацу.

Наступного дня ректор МДУ запросив найкращих студентів та гостей університету на вогник. Ми мали можливість поспілкуватися з акад. В.А. Садовничим, обмінятися подарунками. А ввечері нас чекав поїзд.

Звичайно, завжди приємно повертатися додому, але ми дуже завдячуємо рідному університету та Оргкомітету святкувань корисними знайомствами, які зразу ж після приїзду до Києва почали реалізовуватися у спільні заходи та проекти, масою незабутніх вражень та спогадів.


Тетяна Павлова,
студентка історичного факультету
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024