Новини

 

Творча зустріч з Алессандро Барікко

09.10.2012
5 жовтня 2012 року у стінах Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка відбулася зустріч з всесвітньовідомим італійським письменником Алессандро Барікко.
Автор романів «Шовк», «Море-Океан», «Без крові», «Така історія» розповів про школу в Туріні, одним із засновником якої являється сам. Scuola Holden (Школа Холдена) названа за іменем головного героя Дж. Селінджера з роману «Над прірвою у житі». Школа оповіді, як розповідає Барікко, така ж дивна, як і Холден Колфільд. У ній не ставлять оцінок, немає іспитів, а першокурсників у перший же день навчання ведуть на прогулянку в гори відомі письменники, режисери. Девізом школи стала фраза з роману Дж. Селінджера «Над прірвою»: «Ніколи нічого нікому не розповідайте, аби потім не сумувати».
На творчій зустрічі Алессандро Барікко поділився своїми думками з приводу сучасного літературного процесу. На його думку, постмодернізм – це середовище, в якому він зростав (а це було 10 років тому). Сьогодні ж розпочалася нова ера іншого світу, який почався «з початку». Що відбувається з сучасною літературою, для автора, не зрозуміло, оскільки категорії та «ізми» ХХ століття вже не діють.
Зустріч з всесвітньовідомим італійцем була продуктивною, оскільки сам Алессандро й відвідувачі здобули для майбутніх творінь натхнення. Тому варто подякувати організаторам зустрічі – Центру італознавства Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка та Італійському культурному центру при посольстві Італії в Києві – за можливість поспілкуватися з письменником, який «пише персонажів, які живуть в ньому».

Текст: Олександра Борейчук, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024