Новини

 

В ІФ відбувся III Міжнародний симпозіум «Тюркомовні народи України»

20.09.2012
19 вересня 2012 року в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся III Міжнародний симпозіум «Тюркомовні народи України». Його організували кафедри тюркології та фольклористики Інституту філології ІФ, Інститут фольклорних досліджень Туреччини, а також ВГО «Союз гагаузів України».
З часу першого круглого столу 2004 року мета нинішнього симпозіуму по суті своїй не змінилася. Вона полягає в збереженні національних традицій тюркомовних народів, обговоренні культурних і освітніх проблем, що стосуються їхнього гармонійного співжиття з українцями. Не випадковим є місце проведення такого масштабного заходу – Інститут філології. Серед 30 мов, що вивчаються в ньому, чільне місце посідають турецька, азербайджанська, узбецька та ін. Тому, як зазначила Федора Арнаут (голова спілки «Союз гагаузів України»): “Цей заклад – єдиний університет, який своєю академічною освітою відчиняє двері тюркомовним народам”.
У пленарному засіданні симпозіуму взяли участь директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк, проректор з міжнародних зв’язків Київського університету проф. Петро Бех, помічник посла Турецької Республіки в Україні пані Шюлє Гюлєр, радник посла Азербайджану в Україні Назим Алієв, голова Інституту фольклорних досліджень Туреччини проф. Ірфан Юнвер Насраттиноглу, голова спілки «Союз гагаузів України»Федора Арнаут, завідувач кафедри фольклористики Інституту філології проф. Олена Івановська.
Цьогорічний симпозіум відзначається тим, зазначив проф. Григорій Семенюк, що в ньому відтепер буде активно брати участь кафедра фольклористики Інституту філології. “Ця співпраця виявлятиметься не лише у фестивальному форматі (виступи ансамблю «Роксоланія» в Туреччині – ред.), а й у наукових полеміках, взаємовивченні мов”. Так, зокрема, вже два курси спеціальності «фольклористика» вивчають турецьку мову як іноземну.
Пані Шюлє Гюлєр у своєму виступі звернулася до першопочатків зародженняукраїно-турецьких відносин, що сягають часів Київської Русі. З точки зору знавця фольклору пан проф. Ірфан порівняв Тараса Шевченка з відомими письменниками Середньої Азії, Туркменістану.
Проф. Олена Івановська виступила з доповіддю на тему «Україна та Туреччина: фольклорні та фольклористичні традиції», в якій зробила огляд спільних і відмінних жанрових рис в епосі обох культур.
Для учасників і відвідувачів симпозіуму в холі інституту відкрилася виставка народних промислів. Зразки своєї національної культури представили майстри з Туреччини, України та Азербайджану. Високо оцінили відвідувачі виставки національний одяг, інструменти, малярство представників гагаузів, караїмів та казанських татар України.
Друга частина симпозіуму відбулася у форматі секційних засідань, яких цьогорічбуло чотири.
_e_0cyx

_e_0cyx

_e_0cyx

_e_0cyx

_e_0cyx

_e_0cyx


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024