Новини

 

Німецько-українська літня школа 2012

18.09.2012

Мюнхен-Київ 1941/45: два міста – одна історія?
24-29 вересня, Київ

Літня школа, організована завдяки співпраці Архіву м. Мюнхен, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Університету імені Людвіга-Максиміліана (Мюнхен) – це міждисциплінарний проект, спрямований на студентів та молодих науковців обох міст, і здійснюється в рамках партнерства Мюнхена і Києва.

Основне завдання проекту – дискусія щодо культури пам’яті про жертви тоталітарних режимів в Німеччині та Україні у 1941/45, а також у попередні роки. Форми: спільні семінари, екскурсії та доповіді в Мюнхені й Києві, інтенсивне фахове обговорення спільних аспектів історії на загальному та локальному рівнях.

Керівники спільного проекту – історики. З німецького боку – д-р Анреас Хойслер, співробітник Архіву м. Мюнхен, з українського – к.і.н., доц. Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Іванов. Учасники літньої школи – студенти та аспіранти різних гуманітарних спеціальностей з обох міст, серед яких: політологи, соціологи, журналісти, державознавці, історики, германісти та славісти. Відбір учасників відбувався на конкурсній основі. Крім достатньої мотивації для участі в проекту, від студентів та молодих фахівців із України вимагався високий рівень знання німецької мови.

Літня школа триває у два етапи. 20-26 серпня 2012 київська група відвідала Мюнхен, де брала участь у різноманітних наукових заходах та тематичних екскурсіях, завдяки чому безпосередньо познайомилася з формами національної пам’яті про події та жертви Другої Світової війни у Німеччині. Зокрема, учасники відвідали Меморіальний комплекс на місці колишнього концтабору «Дахау» та місце розстрілів військовополонених Гербертсхаузен, тематичну екскурсію «Мюнхен – столиця націонал-соціалістичного руху», слухали наукову доповідь габілітованого д-ра Тані Пентер «Друга світова війна як топос німецької та української культури пам’яті» та брали участь у німецько-українській науковій дискусії «Голокост та Голодомор: культура пам’яті в Німеччині та в Україні». Київські учасники серйозно зацікавилися проблематикою і самостійно відвідали виставку агітаційних плакатів часів націонал-соціалістичної Німеччини «Топографія терору» в Музеї історії м. Мюнхена.

Київська частина проекту триватиме 24-29 вересня. Українські учасники підготували для мюнхенських партнерів відвідини Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів в Україні та Національного музею історії Великої вітчизняної війни 1941-1945 років, тематичні екскурсії до Бабиного Яру та Биківні, а також спеціальну екскурсію «Єврейський Київ» й показ документального фільму Сергія Буковського «Назви своє ім’я», присвяченого подіям Голокосту в Україні.
Відбудуться виступи науковців, дискусії з приводу історії українських примусових працівників та військовополонених, а головне – семінари та наукові зустрічі, на яких молодь обмінюватиметься набутими знаннями та враженнями. Успішний досвід мюнхенської частини проекту підтверджує доцільність проведення таких зустрічей. Це забезпечує ближче спілкування молодих фахівців обох країн, серед яких – майбутні науковці та вчителі. Спілкування – запорука кращого розуміння національних історичних традицій обох країн та пам’яті про складні й трагічні події спільної історії. Це має стати основою майбутнього діалогу наших країн заради спільного майбутнього Європи.

Контактні особи:
Олександр Іванов, к.і.н., доц.: E-Mail: aivanov050@gmail.com тел. 0505263983
Катерина Кобченко, к.і.н., с.н.с.: E-Mail: katrusiak@gmail.com тел. 0507344560


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024