Новини

 

Міжнародна олімпіада екологічних проектів серед школярів

05.06.2012
19-22 травня в Стамбулі (Туреччина) відбулася Міжнародна Олімпіада Екологічних Проектів серед школярів — МОЕП, або INEPO. Для України вона завершилась вдало — наша команда виборола золото. Цього року INEPO святкувала ювілей — рівно двадцять років тому під егідою ЮНЕСКО відбулась перша в світі МОЕП. Команда України брала участь в МОЕП протягом останніх сімнадцяти років і жодного разу не поверталась без нагород. Звісно, золоті медалі ми привозили не кожного року, але на рівні МОЕП наша команда має високий авторитет. Минулого року ми також повернулись з золотими та срібними медалями.
Успіху сприяло те, що в нашій країні Олімпіада з екології набула статусу самостійності - до 2010 року включно вона відбувалась як екологічний тур Всеукраїнської Олімпіади з біології з екологією. Це дало змогу розширити коло учасників та підняти планку змагань на новий рівень. Олімпіада з екології знаходиться в зоні постійної уваги Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України, а також Міністерства екології та природних ресурсів України. Суттєва увага та постійна підтримка надається керівництвом ННЦ "Інститут біології" (директор - професор Л.І.Остапченко), адже учасники олімпіади - бажані абітурієнти. Проекти, які вони захищають, це майже готові курсові роботи, а деякі з них можуть бути використані вже зараз. Два найкращі проекти, відібрані журі на Всеукраїнській олімпіаді з екології, представляють нашу країну в Стамбулі на МОЕП. В цьому році це були проекти "Комплексний аналіз забруднення повітря в м. Енергодар за допомогою ліхенобіоти" (автор - Тимофій Кулініч), та "Новий сорбент для очищення води від нафти та продуктів її переробки" (автор - Богдана Бандурко). Перед участю в МОЕП наші переможці проходять короткий але досить напружений курс підготовки на тренувальних зборах, де вони вчаться доповідати свої проекти та спілкуватись англійською. В цьому мені допомагають науковці, викладачі та студенти (самі в минулому переможці МОЕП) ННЦ "Інститут біології".
Тематика проектів МОЕП зазвичай досить широка: забруднення довкілля, наслідки та методи запобігання і подолання наслідків, альтернативна енергетика, взаємозв'язки між видами та між особинами в популяціях, урбанізація, проблеми міст, проблеми водойм, забруднення повітря, методи індикації забрудненя - перечислити всі напрямки неможливо за браком місця. Проблеми довкілля та власне екології тісно переплітаються з проблемами економіки, та проблемами суспільства. Зауважу, що МОЕП - не просто змагання. Це свято , на якому відбувається і знайомства молоді з 50 країн, і обмін темами, і знайомство з проблемами довкілля та способами їх подолання. Організатори МОЕП всіляко сприяють встановленню контактів між учасниками, формуванню групп, спрямованих на розв'язання певних проблем, а у вільний від змагання час пропонують вже традиційну прогулянку по Босфору та екскурсії містом - адже Стамбул (Константинопіль, Царгород) простягається від Мармурового моря майже до Чорного, розташований відразу на двох континентах - в Європі та Азії, має надзвичайно цікаву історію... Все це робить МОЕП та перебування в Стамбулі справжнім святом для учасників олімпіади.
Підводячи підсумок, хочу відзначити, що участь України в МОЕП має суттєве значення не лише для наших учнів, команда України робить певний внесок у формування міжнародного іміджу України.




















====================================
Довідкові матеріали
====================================

Безруков Володимир Федорович
Доцент кафедри загальної та молекулярної генетики,
постійний член міжнародного журі МОЕП та науковий керівник команди України (всі 17 років), голова журі Всеукраїнської олімпіади з екології
=====================================

Відомості про Всеукраїнську Олімпіаду з екології
http://biology.org.ua/index.php?subj=eco&lang=ukr&chapter=olimp
Cайт олімпіади МОЕП
http://www.inepo.com
======================================



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024